STEINBRUDD

Steinen fra Annfinnslett

GRÅSTEINEN
Norsk kystkultur handler om mer enn skuter, sild og småbruk i fjæra. Stein har også spil en rolle. Både som byggemateriale i grunnmurer, moloer og kaier, men også som næringsvei. Den vesle gården Annfinnslett i Lødingen Vestbygd er en av mange plasser langs kysten med en stolt steinindustrihistorie.
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2011
Forfattere
Lindahl, Ingvar
Kommune
LØDINGEN
Fylke
NORDLAND
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Feltrapport: Kvernsteinsbrudd i Vågå, Oppland

NGU-RAPPORT
2012.026
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2015
ISBN
978-82-7385-149-9
ISSN
0800-3416
Prosjektnr
329900
Summary
Som en del av det NFR-støttede forskningsprosjektet ”Millstone – Kvernsteinslandskap i Norge”, har NGU kartlagt kvernsteinsbrudd i Vågå kommmune, i første rekke Tolstadkvernberget ved Lalm. De enkelte bruddene er kartlagt og registrert i databaser ved hjelp av GPS og LIDAR-data, og karakterisert på grunnlag av geologiske trekk, brytingsmetoder, morfologi og størrelse.
Tolstadkvernberget inneholder mange små og store kvernsteinsbrudd innenfor et 860 meter langt og 150-200 meter bredt område, alle drevet på granatglimmerskifer. De største bruddene ligger i nordvest, der driften foregikk i fast fjell. I sørøst ligger en rekke mindre kvernsteinbrudd som er drevet på flyttblokker i løsmasser. Basert på typologi og relativ kronologi av bruddgroper og skrottipper, kombinert med spor etter brytingsteknikkene, har vi skilt mellom tre driftsmåter: 1) direkte hogging av kvernstein fra fast fjell; 2) bryting av steinskiver fra fast fjell, med etterfølgende hogging av kvernstein fra steinskiven; og 3) hogging av kvernstein fra flyttblokker. I den eldste driften, som går tilbake til 1426 eller før, var direkte hogging og bryting av skiver teknikker som trolig ble benyttet om hverandre. Driften foregikk i en mengde små og mellomstore brudd, både i fast fjell og flyttblokker. Trolig ble det brukt fyrsetting for å åpne fastfjellsbruddene mot dypet. Senere – trolig i løpet av 1700-tallet – ble driften konsentrert i to større brudd, bl.a. Storgruva. Da skiftet teknikken til hovedsakelig sprengning av store steinskiver ved hjelp av krutt, og kvernsteinene ble hogd først etter at steinskivene var løsnet fra bruddveggen. Rapporten diskuterer overgangen mellom de ulike teknikkene i tid.
På grunnlag av en LIDAR-basert terrengmodell er det beregnet hvor mye berg som er tatt ut i bruddene i henholdsvis eldre og nyere tid, og det er gjort et estimat av antall kvernstein produsert. Rapporten beskriver også en mulig smie, stier og veifar med sannsynlig tilknytning til kvernsteinsbruddene.
Forfattere
Grenne, Tor
Meyer, Gurli B.
Kommune
VÅGÅ
Fylke
INNLANDET
Tilgjengelig
NGU-biblioteket
Prosjekt
The Norwegian Millstone landscape

Feltrapport: Kvernsteinsbrudd på Nord-Talge i Finnøy kommune, Rogaland

NGU-RAPPORT
2012.020
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2015
ISBN
978-82-7385-148-2
ISSN
0800-3416
Prosjektnr
329900
Summary
Kvernsteinsbruddet på Nord-Talgje dekker til sammen et område på 20 600 m2. Bruddet er naturlig delt inn i fem felt merket fra A til E på grunn av topografiske forhold og ulike kulturminner og teknikker. I bruddet er det utelukkende tatt ut dreiekverner; hovedmengder er håndkverner med diameter mellom 46/47 cm og 56 cm men der er også flere uttak av vasskverner, der diameteren varierer mellom 58 og 120 cm. Tomter etter håndkverner finnes i alle delfeltene A-E, mens tomter etter vasskverner bare finnes i felt A og B, samt noen påbegynte emner i felt E. I tillegg er det registrert en rekke arkeologiske punkt som er målt inn som linjepunkt. I felt E er det påvist et veifar med delvis oppbygd mur som både kan ha vært i bruk i forhistorisk og i nyere tid. I bunn av veifaret er det registrert en oppbygging av stein, en mulig plattform for tilhogging og pålessing, og fra denne er det registrert en "mulig tillaget trapp" ned til felt B. To tufter ligger med kortveggen mot hverandre i området mellom veifaret og felt A og B, og nedenfor disse tuftene ligger det en skrottipp direkte på fjellet.
Forfattere
Prøsch-Danielsen, Lisbeth
Heldal, Tom
Kommune
STAVANGER
Fylke
ROGALAND
Tilgjengelig
NGU-biblioteket
Prosjekt
The Norwegian Millstone landscape

Feltrapport: Kversteinsbrudd i Hyllestad, Sogn og Fjordane

NGU-RAPPORT
2011.075
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2015
ISBN
978-82-7385-150-5
ISSN
0800-3416
Prosjektnr
329900
Summary
I løpet av en to års periode har NGU kartlagt kvernsteinsbrudd i Hyllestad kommune. Bruddene er kartlagt og registrert i databaser ved hjelp av GPS, og hvert av dem er karakterisert på bakgrunn av geologiske trekk, brytningsmetoder, morfologi og størrelse.
Til sammen er 367 steinbrudd og prøveuttak registrert, og disse dekker et område på totalt 0,14 kvadratkilometer. I tilegg er det registrert en rekke arkeologiske punkt. Bruddene er delt inn i undertyper avhengig av hva som er produsert i dem og hvilken teknikk som er brukt. Den tidligste driften i Hyllestad (frem til rundt 1100) omfattet i hovedsak hogging av emner til handkverner i grunne brudd, rett på bergflaten. Deretter ser vi tendenser til etablering av dypere, mer effektive brudd og mer produksjon av vasskvernstein. Trolig før 1600 var det slutt med hogging rett fra fjell, og utover 1700-tallet tok sprengning helt over som uttaksteknikk. I flere brudd er det funnes spor etter uttak av steinkors og gravplater.
I rapporten er kvernsteinsbruddene beskrevet også i en geologisk kontekst, der kvalitetsvariasjoner settes i sammenheng med produkter og brytningsteknikker.
Denne rapporten er et oppdatert ekstrakt av NGU-rapport 2007.079.
Forfattere
Heldal, Tom
Bloxham, Elizabeth
Kommune
HYLLESTAD
Fylke
VESTLAND
Tilgjengelig
NGU-biblioteket
Prosjekt
The Norwegian Millstone landscape

Temarapport: Kvernsteinshogging i Norge. Om handverket knytt til kvernsteinsproduksjonen

NGU-RAPPORT
2018.003
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2018
ISSN
0800-3416
Prosjektnr
329900
Summary
Granatglimmerskifer var det dominerande råstoffet for kvernsteinsproduksjonen i Norge. Bergarten er relativt lett å forme samstundes som han har gode maleeigenskapar. Det er kombinasjonen av det mjuke mineralet glimmer og dei harde granatane (staurolitt for Selbu) som er nøkkelen til suksessen. Den mjuke glimmeren vert nedsliten når steinparet gnurar mot kvarandre og nye harde granatkorn blir etterkvart avdekka. Granatane er med på å knuse kornet samstundes som dei forsenkar steinane si nedsliting. Dei harde minerala blir som armering i den mjuke glimmermassen.
Forfattere
Løland, Torbjørn
Tilgjengelig
NGU-biblioteket
Prosjekt
The Norwegian Millstone Landscape