NGU-RAPPORT
2006.092
Summary
Kvarts-monzonitt med blå opaliserende kvarts i Hadsel:
Denne er lovende og må vurderes etter det er laget polerte plater av den. Det mest interessante stedet for uttak er ved Ånnstad og i Ånnstaddalen hvor også de topografiske forholdene for drift ligger godt til rette.
Anortositt ved Ytra Straumfjord, Eidsfjorden i Hadsel:
Bergarten er meget pen og langs deler av fjorden har anortositten svak blålig og rødlig Schiller-effekt. Et sted i et tidligere grustak i bunnen av Ytre Straumfjord ligger forholdene meget godt til rette for uttak.
Anortositt på Lofotodden i Moskenes:
Anortositten har uregelmessig i kornstørrelse, dels med pegmatittisk utvikling. Den har lyse stikk og blekede bånd. Steinen viser ikke Schiller-effekt og er gjennomgående for mye oppsprukket for å være interessant som naturstein.
Mangeritt ved Flakstadpollen i Flakstad:
Mangeritten på østsiden av Flakstadpollen ei meget homogen over flere kilometer lands E10. Den er meget homogen med jevn tekstur massiv og lite oppsprukket. Mangeritten viser Schiller-effekt og er en meget vakker stein som naturstein.
Monzonitt i Mortsund-området i Vestvågøy:
Denne bergarten er meget homogen med brunlig fargetone i tekstur som monzonitten fra Lødingen Steinindustri AS. Undersøkelse av denne bergarten er gjort i et eget prosjekt innenfor Nordland Mineral (Lindahl 2006).
De polerte platene som er framstilt fra de innsamlede småblokkene er ikke særlig godt polert. Prøvene må vurderes og testes i markedet. Om noe av dette materialet får positive tilbakemeldinger i markedet vil det naturlige neste skritt være større prøveuttak med fremstilling av plater i orienterte retninger.
Forfattere
Lindahl, Ingvar
Bjerkgård, Terje
Kommune
VÅGAN
VESTVÅGØY
FLAKSTAD
MOSKENES
SORTLAND
HADSEL
Tilgjengelig
NGU-biblioteket
Prosjekt
Nasjonal natursteinsdatabase