FORGIFTNING

Aluminiumsforgiftning av jord i fjellområder, Nesset kommune, Møre og Romsdal

NGU-RAPPORT
92.214
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1992
ISSN
0800-3416
Summary
Det er påvist utfelling av A1-oksider og -hydroksider på mose i forgiftningsfelter i 600 - 700 m.o.h. i Nesset kommune, Møre og Romsdal. Konsentrasjonen av A1 i grunnvannet er avhengig av pH. Kildevann som slår ut øverst i feltene er overmettet med hensyn på diaspor, bøhmitt og gibbsitt. Det er sannsynlig at det kun er vintervann som bidrar til dannelse av det grålige A1-holdige belegget som særpreger forgiftningsfeltene. Opphavet til aluminiumet er sannsynligvis bergartsmineraler i området, og antakelig ikke aluminiumsindustri på f.eks. Sunndalsøra. Forsuring av nedbøren vil øke utlutingen av A1 fra grunnen og utfellingen av A1-holdige forbindelser.
Forfattere
Sæther, Ola M.
Follestad, Bjørn A.
Kommune
MOLDE
Fylke
MØRE OG ROMSDAL
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Groundwater quality monitoring in the border area between Norway, Finland and Russia

NGU-RAPPORT
2006.042
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2006
ISSN
0800-3416
Prosjektnr
230801
Summary
Forkortet:
The chemical composition of groundwater was monitored between October 2003 and November 2005 at Karpdalen, Svanvik and Skjellbekken in the border area between Norway, Russia and Finland. In addition 6 snow samples were collected from these stations during the winter of 2004 and 2005. The border area has been exposed to the emissions of SO2 and heavy metals from the smelter in Nikel and ore roasting plant in Zapolyarniy in Russia.
Forfattere
Magombedze, Liliosa
Jæger, Øystein
Kommune
SØR-VARANGER
Fylke
TROMS OG FINNMARK
ROGALAND
Tilgjengelig
NGU-biblioteket
Prosjekt
Monitoring of groundwater quality - Pasvik area

Kjemiske analyser av mørke skifre fra Brøttumformasjonen i Lillehammerområdet

NGU-RAPPORT
2017.044
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2017
ISSN
0800-3416
Prosjektnr
362200
Summary
Rapporten omhandler kjemiske analyser av Brøttumformasjonen som dekker hele Lillehammerområder fra Øyer og ned til Brøttum. Hovedformålet var å undersøke tungmetallinnholdet i Brøttumformasjonen.
På 60-tallet ble det boret et ca. 500 meter dypt borehull i Fåberg, og kjernematerialet er blitt benyttet de kjemiske analysene. Det ble også tatt noen større og mer representative prøver i veiskjæringer nær E6, Maihaugen og Brøttum.
Hovedkonklusjonen er at tungmetallinnholdet i all hovedsak er innenfor dagens krav, med unntak av en urananalyse. Forvitring av sulfider og dannelse av svovelsyre kan allikevel gi tungmetallforgiftning, hvis sprengt stein ligger åpent tilgjengelig for oksygenrikt regnvann.
Forfattere
Bjørlykke, Arne
Olesen, Odleiv
Lauritsen, Torleif
Schönenberger, Jasmin
Kommune
LILLEHAMMER
Fylke
INNLANDET
Tilgjengelig
NGU-biblioteket
Prosjekt
Crustal onshore-offshore project - Phase 3 (Coop3)