VINDAVSETNING

Undersøkelse av sand- og grusforekomster innen Rørvikvatnet naturreservat, Giske kommune.

NGU-RAPPORT
90.110
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1990
ISSN
0800-3416
Summary
Undersøkelsen er utført for å vurdere kvalitet og volum av sandforekomstene innenfor reservatgrensen, samt å undersøke markedssituasjonen og priser på sand og grus innen regionen. Sandforekomstene innen naturreservatet finnes i den sør-østre delen av reservatet. Forekomsten består av ensgradert og finkornig sand. Massene er ikke brukbare til veg- og betongformål, og har også sine begrensninger for bruk til fyllmasse. Det er imidlertid tatt ut masser til dette formål tidligere. Kommunen er avhengig av å importere sand og grus til teknisk bruk, men har selv tilgang til pukk fra fast fjell.
Forfattere
Wolden, Knut
Kommune
GISKE
Fylke
MØRE OG ROMSDAL
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Kvartssand i Komagelvdalen, samlerapport.

NGU-RAPPORT
91.057
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1991
ISSN
0800-3416
Summary
Tre sandrygger i Komagelvdalen av eolisk kvartssand er prøvetatt for å undersøke hvilke kvaliteter et produkt kan oppnå ved ulike rensemetoder. Ved avslamming, skrubbing og magnetbehandling er det mulig å senke Fe2O3-innholdet fra 0.045% i råkvartsen til 0.028%. Med påplussing av 2-trinns fotasjon (glimmer + feltspat) blir jerninnholdet redusert til 0.023%. Al2O3-innhildet er nå 0.126 &. Kjemisk tilfredsstiller dette kravene til glass, men ikke til silisiumkarbid. Gjennomsnittlig kornstørrelse er imidlertid bare 0.15 som er svært lavt for glassmelting. For å bestemme fordelingen mellom eolisk- og andre typer avsetninger i ryggen, ble det den ene gravd groper på tvers av ryggens lengderetning for å få en tverrprofil. Resultatene herfra viser at bare 0.5 - 1 m sand på flankene av ryggene er eolisk dannet, og utgjør derfor bare en liten del av hele ryggen.
Forfattere
Lund, B.
Kommune
VARDØ
Fylke
TROMS OG FINNMARK
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Georadarmålinger i området rundt Nordmokorset, Nannestad kommune, Akershus

NGU-RAPPORT
93.030
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1993
ISSN
0800-3416
Summary
På oppdrag fra Carl.H. Knudsen AS, har NGU utført georadarmålinger i et område rundt Nordmokorset i Nannestad kommune. Formålet med undersøkelsen var å forsøke å finne best egnet område for videre boringer i forbindelse med grunn- vannsuttak fra løsmasser. Georadaropptakene viser stort sett grunnvannsspeil på 2-6 m dyp. Penetrasjonen er jevn og moderat, og i gjennomsnitt kan det sees reflektorer ned til 400 ns. Refleksjonsmænsteret er stort sett kaotisk, noe som vanligvis indikerer sandige eller grovere avsetninger. Stedvis sees struk- turer som er vanlige i vind- og breelvavsetninger. Disse to avsetningstypene kan ikke skilles fra hverandre ved tolkning av opptakene. Boringer som er utført i området viser stort sett finsand. Som indikatorer på grove avsetnings- typer ble det først og fremst sett på refleksjonsmønster og penetrasjonsdyp. Stort penetrasjonsdyp og kaotisk refleksjonsmønster er ofte indikasjoner på grovere avsetninger. Disse to parametrene varierer lite innenfor det undersøkte området. Opptakene indikerer allikevel et område med grovere avsetninger
Forfattere
Mauring, Eirik
Lauritsen, Torleif
Kommune
NANNESTAD
Fylke
VIKEN
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Geophysical surveying at five locations in Lithuania

NGU-RAPPORT
94.092
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1994
ISSN
0800-3416
Summary
Ground-penetrating rdar (GPR) profiling has been carried out at five locations in Lithuania. At one of these locations (Pajuoste airport), magnetic gradio- meter measurements were conducted in four areas. The main purpose of the investigations was to demonstrate how GPR could be applied to geological, hydrogeological and geotechnical problems. The Geological Survey of Lithuania wanted to use the results as an aid to the decision on whether to purchase a GPR or not.
Forfattere
Mauring, Eirik
Rønning, Jan S.
Gellein, Jomar
Tilgjengelig
NGU-biblioteket