Skred
Samfunnet kan tilpasse seg risikoen for skred gjennom riktig arealbruk, sikring, eller beredskap med overvåkning og varsling.

2008 i Signaldalen,Troms fylke. Dette skredet
ødela jordbruksland, men stoppet foran
gården. Heldigvis ble ingen av innbyggerne
skadet. Foto: Iain Henderson, NGU

kartlegging av skredfare.
Skred forekommer nesten hver dag i fjellområder. De fleste skred blir ikke registrert fordi de ikke forårsaker noen skade. Men et skred kan ødelegge jordbruksområder, skade infrastruktur og i verste fall ta liv.
Skred kan utvikle seg fra alle typer materialer: fast fjell, alle typer løsmasse, snø og is. Skred kan også inneholde betydelige mengder vann. NGU er den sentrale, statlige institusjonen for kartlegging og håndtering av geologiske data i Norge. Vi utfører derfor kartlegging av geologiske forhold som kan føre til skred. Dette arbeidet utføres på oppdrag for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). NVE er den nasjonale fagmyndigheten for sikring mot skred og flom.
NGU støtter farekartlegging for steinsprang, jordskred og snøskred ved kvartærgeologisk kartlegging med fokus på skredprosesser. Videre kartlegger NGU marine sedimenter i områder der det kan gå kvikkleireskred. I tillegg kartlegges ustabile fjellpartier som kan utvikle fjellskred. Kartleggingen av undersjøiske skredavsetninger og skredutsatte sedimenter i innsjøer, fjorder og hav er en del av aktiviteten.
Skredlaget på NGU bruker ulike metoder og tekkniker til å støtte geologisk feltarbeid. Disse utvikles fortløpende.
Laget har en bred kompetanse. Vi samarbeider med flere nasjonale og internasjonale institusjoner. Vår metodeutvikling og forskning bidrar sterkt til NGUs faglige profil.
Aktuelle linker:
- Universitetet i Svalbard
- Universitet i Oslos side om geofag
- Universitetet i Tromsøs side om geofag
- Department of Earth and Environmental Sciences (DISAT) i Italia

