
Mareano-programmet har startet kartleggingsarbeid på havbunnen i et område som er aktuell for mulig framtidig vindkraftutbygging i Nordsjøen. I denne bloggen forteller NGUs toktdeltakere hva som skjer ved Troll-feltet.
(Blogginnlegget er skrevet i samarbeid med Kyrre Heldal Kartveit i Havforskningsinstituttet).
Årets første Mareano-tokt har satt søkelyset på områdene rundt Troll-feltet i Nordsjøen. Her kartlegger vi bunnforhold og naturmiljø i området Vestavind B.
Vestavind B ligger i den vestlige delen av Norskerenna vest for Sognefjorden. Området er ett av flere som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har pekt ut som kandidat for mulig framtidig vindkraftutbygging. Her finner vi samtidig et av Norges største og viktigste olje- og gassfelt, nemlig Troll.


En renne fylt av slam
Norskerenna kan følges fra innerst i Skagerrak og rundt kysten opp mot Måløy. Renna er dannet av isbreer som skuret langs havbunnen og gravde ut sedimentene. Mesteparten av denne erosjonen skjedde i siste del av istiden, som varte i rundt 2,6 millioner år.
Før istiden var dypeste del av Nordsjøen lenger vest, i en fordypning som strakk seg sørover mot Nederland. Dette dype havområdet ble imidlertid fylt opp av sedimenter transportert med isbreer og elver før Norskerenna ble dannet.


I dag fanger Norskerenna opp en stor del av de finkornete sedimentene som avsettes i Nordsjøen. Bunnprøvene vi får opp på Mareano-tokt herfra består derfor mest av slam. Dette er sedimenter som egner seg godt for analyser av dagens miljø- og forurensingssituasjon, og til å studere hvordan situasjonen har utviklet seg over tid. I Troll-området ligger det opptil 50 meter med slam avsatt på havbunnen etter at isen forsvant.
Lett å grave i
Sedimentene er også lette å grave i, noe som blant annet utnyttes av oljeindustrien, som legger kabler i grøfter på bunnen rundt oljeplattformene. Andre steder ligger det rørledninger der en har brukt pukk fra land som et stabilt underlag for å beskytte rørledningene mot skader.

Ref.: Ottesen, D., Batchelor, C.L., Dowdewell, J.A. & Løseth, H. 2018: Morphology and pattern of Quaternary sedimentation in the North Sea Basin (52–62°N). Marine and Petroleum geology 98, 836-859.