Delprosjekt 1 og 2 - Steinkvalitet og sporutvikling i vegdekker (SIV).

NGU-RAPPORT
|
2005.081
|
Forfattere
Ulvik, Arnhild
|
Utgivelsesår
2005
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2005
ISSN
0800-3416
Prosjektnr
244600
Summary
Under prosjektet "Steinkvalitet og sporutvikling i vegdekker" (SIV) i regi av Steinmaterialkomiteen har NGU hatt ansvaret for gjennomføring av delprosjektene P1 og P2.

Delprosjekt P1 har gått ut på å sammenstille data fra NGUs pukkdatabase, mens delprosjekt P2 har vært et rent laboratoriestudium av kulemøllemetoden.

Kirsti Stensland utførte disse delprosjektene som bunnet ut i en hovedoppgave ved NTNU i 2003. I tillegg er nye oppdaterte data fra NGUs Pukkdatabase blitt bearbeidet statistisk for å kunne bedømme de nye kravene, i første rekke til mølleverdien, i forhold til de gamle kravene til slitasjemotstanden (Saverdien).

I delprosjekt 1 er mølleverdien sammenstilt med både geologiske og mekaniske parametre. Det er trender å spore, men ikke entydighet. Innføring av de nye kravene til mølleverdien for vegdekker vil i henhold til NGUs analyser medføre til en slakking i kravene sett i forhold til de tidligere kravene til Saverdien.

I delprosjekt 2 er det undersøkt om fortromling vil kunne ha noen effekt på mølleverdien. I alt er det benyttet 12 ulike bergartsmaterialer. Det er også gjort en studie av rundingsgraden ved billedanalyse på de samme bergartene.

Utførelse av kulemøllemetoden er standardisert gjennom et europeisk normaliseringsprogram (CEN). Resultatene viser at fortromling av steinmateriale før gjennomføring av standard testprosedyre ikke gir noen vinnende effekt på mølleverdien. Materialet oppnår runding etter kort tid i trommelen - og som nærmest er uforandret til ordinær tromletid på 60 minutter er utført. Det anbefales derfor ikke å innførte fortromling ved revisjon av testprosedyren.

Resultatene har blitt presentert under "Stein i vei 2004" og gjengis i denne rapporten.
Tilgjengelig
NGU-biblioteket
Prosjekt
Mekaniske testmetoder: FoU og kvalitetskontroll