Denne brukeren har ikke et profilbilde

Agnes M. Raaness

Forsker
Telefon: 73904317

Når det glitrer i gull...

Hva er gull og hva er glimmer Et av disse fire elementene er faktisk gull, klarer du å se hvilket? (svar nederst på sida)
Leting etter gull er en morsom og spennende hobby for mange. Den følelsen du har når du tror du har funnet gull kan også overgå det meste. Men to gamle ordtak sier at "det er ikke gull alt som glimrer" og "ikke alt gult er gull." Så når du står der i gullfeberrusen, hvordan vet du om det gullglinsende mineralet du har funnet er gull?

Gull finnes i små mengder over store deler av Norge og kan finnes i både fast fjell, hvor det opptrer sammen med blant annet hvite kvartsårer og kismineraler som pyritt/svovelkis og kobberkis, og i løsmasser som sand og grus i gamle elveleier. Noe som er verdt å huske er at de fleste gullmalmer i verden inneholder bare mikroskopiske korn av gull, og bare noen få har gullkorn du kan se med det blotte øyet. Tykke massive ganger på mer enn noen få millimeters bredde bestående av bare gull finnes nesten ikke i naturen.

Slik ser ekte gull ut, når alt annet er vasket vekk.
Slik ser ekte gull ut, når alt annet er vasket vekk.

Når du tror du har funnet gull er det noen enkle undersøkelser du kan gjøre for å avgjøre om det faktisk er gull eller ikke.

I vann

Finner du glitrende sand i en bekk, ta litt av den sammen med vannet i et rent syltetøyglass, sett på lokket og rist. Mineralkorn av glimmer virvler rundt når vannet i panna er i bevegelse. Når bevegelsen i vannet blir roligere vil glimmerkornene vil legge seg oppå sandkornene. Gull er tungt og faller også til bunnen relativt raskt.

Om du finner et gull-glinsende korn i vann, ta det opp fra bekken og tørk det. Er det da fortsatt gullglinsende? Det brune glimmer-mineralet biotitt kan se gullglinsende ut i vann når det forvitrer, men vil opptre som brunt og kjedelig når det har tørket. Hvis dette beskriver kornet ditt er det ikke gull du har funnet.

Sol og skygge

Er mineralet gullglinsende både når du ser på det i sola og i skyggen? Mineralene reflekterer lys på ulike måter, men gull glitrer nesten like bra enten du ser på det i sol eller skygge. Glimmermineraler, pyritt og kobberkis vil glitre vakkert i sola, men ikke i skyggen.

Slik kan det se ut når det glitrer i sola. Dette er ikke gull, men glimmerkorn oppå bekkesand.
Slik kan det se ut når det glitrer i sola. Dette er ikke gull,
men glimmerkorn oppå bekkesand.

Farge

Pyritt, også kjent som narregull eller kråkegull, har en farge mange oppfatter som gullaktig, men fargeskjæret er gråere enn ekte gull. Kobberkis kan minne om rødt gull (som for øvrig er blandet med kobber) og kan opptre massivt over større flater. Glimmermineraler finnes i mange ulike farger. Noen vanlige er muskovitt (hvitt eller sølvaktig og omtales gjerne som kråkesølv), biotitt (brunsvart) og flogopitt (gul, grønn eller rødbrun).

Ser det bare nesten ut som gull kan du være sikker på at det mest sannsynlig ikke er gull. Gull skal se ut som gull og ikke noe annet.

Form

Gullklumper på 1 gram og 3,7 gram funnet ved gullvasking i elvesand i Norge. Foto: Agnes Raaness, NGU

Om du ser på kornet for eksempel gjennom en lupe eller et kraftig forstørrelsesglass, kan du si noe om formen på det gullglinsende kornet? Er det kantete eller avrundet i formen?

Er det formet som et flak? Det kan være glimmer.

Pyritt er kantete og kan se ut som terninger eller deler av terninger. Pyrittkorn kan også være kraftig stripete.

Gull har ingen bestemt krystallform, er gjerne avrundet og kan se ut som en gammel tyggegummi.

Hardhet og formbarhet

En annen egenskap du kan undersøke selv er om det gullglinsende kornet er mykt eller hardt.

Små korn av kobberkis og små gule sandkorn kan være vanskeligere å skille, men gull er et mykt mineral som lett lar seg forme.
Ta en nål og prøv å risse i det. Om du ikke lett klarer å lage riper i det med nåla er det ikke gull. Verken pyritt eller kobberkis lar seg lett ripe.

Legger du det gullglinsende kornet på en tang og klemmer til vil du lett finne ut om du har gull eller ikke. Både kobberkis og gule sandkorn er sprø og vil knuses og splintres i mange biter. Et gullkorn vil derimot bare bli klemt flatt.

Så - er det gull du har funnet?

Svar på gåten i det første bilde: Gullet er i det lille glasset (bladgull fra Brasil). Det øvrige er fra venstre: Kobberkis/pyritt/sinkblende (fra Vignes kobbergruve), Pyritt/kobberkis (fra Sulitjelma) og Kobberkis (fra Chile).

Pyritt sammen med magnetitt.
Pyritt sammen med magnetitt.
Slik ser kobberkisen ut. Det er ikke gull, dette heller....
Slik ser kobberkisen ut. Det er ikke gull, dette heller....