Det månedslange toktet som nettopp er avsluttet har hatt som mål å samle inn geologiske og biologiske data for utarbeidelse av marine grunnkart, samt å ta prøver for å analysere forurensingsstatus på havbunnen i kommunene Bømlo, Stord, Austevoll, Sveio og Tysnes.
Prosjektet, som skal avsluttes i 2025, er finansiert av Vestland fylkeskommune og NGU i fellesskap. I tillegg deltar Havforskningsinstituttet (HI) og Kartverket.
Datainnsamling
Planleggingen av stasjoner for datainnsamling er basert på detaljerte dybdedata og bunnreflektivitetsdata fra Kartverket, innsamlet med multistråleekkolodd tidligere år.
Datafangsten fra toktet består av nærmere 100 videolinjer fra havbunnen innsamlet med Remotely Operated Vehicle (ROV) på vanndyp ned mot rundt 500 meter, grabbprøver av bunnsedimentene for å dokumentere hva bunnen består av, kjerneprøver for å analysere tungmetaller og organiske miljøgifter, og sedimentekkoloddata for å studere sedimentlagene under havbunnen.
Innsamlede data blir nå fraktet tilbake til NGU og HI for videre prosessering, tolkning, og utarbeidelse av marine grunnkart.
Verdifull erfaring
Tross enkelte oppstartsproblemer er toktet gjennomført som planlagt, og datainnsamlingen i prosjektet er i boks. Vi som har vært med på toktet har fått verdifull erfaring om hva som fungerer og hva som kan forbedres, både med tanke på fartøyet og det vitenskapelige utstyret.
Geologen vil uten tvil bli et meget godt arbeidsverktøy for NGU, og også for andre institusjoner som ønsker å benytte fartøyet.