- Får folk faktisk betalt for å jobbe med dette?

Image
Anette Granseth står ved steinblokker.
Her står Anette ved ulike blokker med naturstein, som brukes til alt fra kjøkkenbenker til kjente monumenter som Vigelandsparken. Foto: Lina Bøe, NGU.
- Museum of Natural History i New York. Det var der det begynte!Anette Grenseth beskriver hvordan hun gikk gjennom museets mineralsamling. Krystallene glitret i utallige toner og sendte fargespill gjennom rommet.

Anette beskriver hvordan hun gikk gjennom museets mineralsamling. Krystallene glitret i utallige toner og sendte fargespill gjennom rommet.

- Jeg husker jeg tenkte; får folk faktisk betalt for å jobbe med dette? Slik skjønte jeg det; jeg skal bli geolog!

- Da jeg begynte på NGU forstod jeg hvor viktig geologi er

Men glitrende krystaller var ikke nok for Anette.

- De sa det ofte på NTNU. Det vi lærer her, kan brukes til så mangt. Så flott, tenkte jeg. Men hva da? Det var først da jeg begynte i jobb på NGU at jeg forsto hvor viktig geologi er for alt som skjer i samfunnet.

Jobber med samfunnsnytten

I dag jobber Anette på seksjon for samfunnsgeologi. Her er hun involvert i mye forskjellig. Felles for alt er samfunnsnytten av det hun jobber med.

- Vi prøver å tenke anvendt og samfunnsrettet. På NGU sitter vi på utrolig mye informasjon og kunnskap, og den er det viktig å tilgjengeliggjøre.

- Føler meg veldig heldig

Anette kombinerer engasjementet for samfunnsnyttig og skjønn stein i jobben. Hun liker godt å jobbe med det som kalles naturstein. Naturstein er alle typer stein som brukes til dekorative formål.

- Er det ikke fantastisk? Vi bruker steinen fordi den er vakker. Tenk kjøkkenbenker, brostein og monumenter. Nidarosdomen er laget av mye norsk kleberstein, og Vigelandsparken er laget av norsk granitt.

- Hele veien har fokuset mitt vært geologi som er interessant. NGU har vist meg hvordan jeg kan jobbe med det som interesser meg, og samtidig levere relevant og nyttig geologisk informasjon til samfunnet. Jeg føler meg veldig heldig.

Geologi er livet.