
Mat fra havet! Med bakgrunn fra blant annet Norges geologiske undersøkelse (NGU), har biolog Kari H. Andresen laget et enestående formidlingsopplegg for barn og unge i Trondheim. Her får de unge høre historien om hav og havbunn, og kjenne smaken av havets delikatesser.
- Formidlingstilbudet er utviklet og blir gjennomført i samarbeid med Den kulturelle skolesekken og NTNU Vitenskapsmuseet, med støtte av flere. De siste ti årene har over 10.000 elever og lærere fra Trondheim og Trøndelag deltatt i formidlingstilbudet i en eller annen variant, forteller Andresen.
Smakfulle råvarer
Langs trøndelagskysten bugner det av smakfulle råvarer. Høstens prosjekt «Velkommen av havet, historien bak smaken» fant sted i Ravnkloa i Trondheim, og ble tilbudt til 4., 6., og 9. trinn. Her ble elevene nærmere kjent med et utvalg av artene.


- Kunnskapen jeg fikk gjennom samarbeidet med seksjon for maringeologi ved NGU for flere år siden, har vært helt avgjørende for mitt arbeid med formidling de siste årene. For ti år siden ga jeg ut boka «Velkommen av havet – mer enn en kokebok» og den er utgangspunktet for flere av formidlingsoppleggene, sier Andresen.
Smak på mat
Når vi besøker ett av tilbudene i Ravnkloa, er det 6. trinn ved Utleira skole som er på besøk. Her får de ivrige ungene høre om livet i havet, fortelle hva de har spist av fisk og skalldyr, oppleve havbunnen, og se og kjenne på både levende og døde dyr.


Og smake! - For mat er mer enn pølse og ketchup, bedyrer kokk Christer Sandø, som blant annet har vært kjøkkensjef ved den kjente Strandbaren på Stokkøya. - Det viktigste er å smake på maten, sier Sandø og serverer sild med dill, tryller fram små klippfiskboller, og trekker blåskjell med fløte og einebær på fem korte minutter.
Maten faller i smak, tommelen opp av de fleste – og noen forteller til og med at de ønsker å koke blåskjell selv når de kommer hjem …
Du kan finne mer på nettsida til produsenten.
