Tinn er et grunnstoff med betegnelsen Sn som betyr stannum.
Atomsymbol: Sn
Atomnummer: 50
Massetetthet: 7,29 g/cm3
Smeltepunkt: 231,93 °C
Kokepunkt: 2 602 °C
Hvordan utvinnes tinn?
Tinn produseres i stor grad fra mineralet cassiteritt (SnO2). Spesielt i Sørøst-Asia finnes det forekomster hvor det har skjedd en mekanisk oppkonsentrering for eksempel i elver og på strender.
Cassiteritt utvinnes også som hoved- eller biprodukt fra gangforekomster og forekomster hvor vertsbergarten er gjennomsatt av cassiteritt (disseminasjonsforekomster) i til dels omvandlete granitter.
Slike forekomster finnes spesielt i Bolivia, Peru og Brasil. Forekomstene kan ha ulike sammensetninger og omfatter tinn-wolfram-, tinn-niob-tantal-, molybden-wolfram-tinn-, kobber-tinn- og sølv-tinn-malmer.
Cassiteritt representerer dessuten et biprodukt ved prosessering av litium-, cesium- og tantal-malmer fra fraksjonerte pegmatitter.
Hva finnes av tinn i Norge?
De eneste kjente forekomstene av større mengder cassiteritt som tinn utvinnes av, finnes i Tørdal-området i Telemark. Her opptrer mineralet opptrer i nettverk av kvarts- og pegmatittårer.
Det var drift på pegmatittene under 2. verdenskrig på grunn av innhold av litiummineraler. Aksessoriske mengder av kobber-tinn-sulfidmineralet stannitt (Cu2FeSnS4) opptrer ellers i enkelte sulfidforekomster.
Hva finnes av tinn i verden?
I 2018 ble det produsert 318 000 tonn tinn, ifølge USGS. De tre største produsentene var:
- Kina 90 000 t.
- Indonesia 85 000 t.
- Burma 54 600 t.