Prestisjepris til Trond H. Torsvik

Image
Trond H. Torsvik
Heder og ære til Trond H. Torsvik. Foto: Elina Melteig/Titan.uio.no

Tidligere NGU-forsker, professor Trond H. Torsvik ved Universitetet i Oslo (UiO), er hedret med Wollaston Medal fra Geological Society of London. Den regnes som den mest prestisjefylte prisen i geovitenskap.

– Det er hyggelig at folk setter pris på det du gjør. Det betyr også at du har en del venner. Det fint å få en slik pris før man er pensjonist, sier Torsvik til nettsiden Titan ved UiO.

Først ute

Torsvik mottar prisen for å være den første som finner en sammenheng mellom store lavhastighetsstrukturer i jordas indre og utvikling av vulkanaktivitet på overflaten, ifølge en pressemelding fra the Geological Society of London.

De skriver videre at dette er en av de viktigste framskrittene i geovitenskap de siste to tiårene. Torsvik mottar selve medaljen 12. juni i år.

Ved Universitet i Oslo har Trond H. Torsvik vært svært sentral i etableringen av to sentre for fremragende forsking; The Centre for Earth Evolution and Dynamics (CEED) og Senter for Planetær Beboelighet (PHAB).

I godt selskap

Wollaston Medal ble delt ut første gang i 1831. På listen over prisvinnerne finner vi blant andre Charles Darwin, og de kjente norske geologene Waldemar Christopher Brøgger og Victor Moritz Goldschmidt.

Nettsiden Titan skriver at Wollaston Medal gis til personer som har hatt stor innflytelse på banebrytende forskning innen geovitenskap, enten det er teoretisk eller anvendt forskning, eller begge deler.