- Vi trener på førstehjelp i enda mer krevende terreng i år

Image
Trond Slagstad løfter en bevisstløs Sverre Iversen på førstehjelpskurs ute i en bratt bakke i skogen.
Trond Slagstad må bruke en del kraft på å løfte Sverre Iversen som spiller bevistløs under kurset. Foto Rune Eian, NGU.

Norges geologiske undersøkelse (NGU) har for andre året på rad Røde Kors til å holde førstehjelpskurs for sine ansatte. – I år er det enda mer krevende terreng og situasjoner som å flytte folk i trapper og bratte bakker, forteller undervisningsleder i Røde Kors Førstehjelp avdeling Midt, Rune Hyldbakk.

Kan befinne seg langt unna folk

Image
Rune Hyldbakk fra Røde Kors snakker til NGU-ansatte på førstehjelpsøvelse.
Rune Hyldbakk instruerer under fjorårets kurs. Foto Rune Eian, NGU.

Rundt 80 personer fra NGU deltar på kursene. Kunnskapen de får er svært nyttig før mange turer for å kartlegge mer av Norges geologi.

- Geologer er jo ofte langt unna veier hvor man raskere kan få hjelp. De må derfor være forberedt til å kunne hjelpe personer over lengre tid og under vanskelige forhold, forteller Hyldbakk.

- Et nyttig kurs å ta flere ganger

- Jeg synes det er veldig nyttig at man har kursene både inne og ute. Da får man trent på realistiske situasjoner, som man forhåpentligvis ikke kommer opp i, forteller NGU-forsker Trond Slagstad.

Det er flere ulike krise-og stressituasjoner deltagerne skal igjennom. Hva gjør du med en person som puster eller ikke? Hvordan skal du ta vare på skadde personer over tid? Kan du flytte på folk eller bør de bli liggende?

- Det er veldig fint å få oppfrisket ferdighetene og trent på førstehjelp, så det er flott at man har et slikt kurs en gang i året, sier sjefingeniør Sverre Iversen. Det til tross for at han fikk kjenne både steiner og greiner, mens han ble flyttet i en mer stabil stilling av treningspartner Slagstad. Begge tok også kurset i fjor.

Image
Et rådyr springer over jorddet nedenfor NGUs bygg på Lade.
Selv et rådyr fattet interesse for kurset og fikk en rask titt. Foto Rune Eian, NGU.
Nyhetsarkiv