NGU vant «VM i kart»

Bilde
Astrid Lyså på Jan Mayen.
Vinnerne ved en av dem. Astrid Lyså avbildet under feltarbeid på Jan Mayen. Foto: Eiliv Larsen/NGU

Rett til topps! NGUs kvartærgeologiske kart over Jan Mayen ble kåret til beste kart under en konferanse i International Cartographic Association (ICA) i Sør-Afrika nylig.

- En fantastisk utmerkelse, og noe hele NGU kan være stolt av, sier fungerende direktør Kari R. Bostad. - Resultatet av det omfattende arbeidet viser at vi har svært dyktige medarbeidere i alle deler av verdikjeden fra felt til folk, påpeker hun.

Flere feltsesonger

Bak det prisvinnende kartet står geologene Astrid Lyså, Eiliv Larsen og Asbjørn Hiksdal, sammen med kartograf Åse Rønningen og flere andre NGU-ere. Geologene har trålet Jan Mayen til fots over flere feltsesonger; de har kartlagt geologien, og forsket på vulkansk aktivitet og klima- og brevariasjoner under og etter siste istid.

Arbeidet har resultert i flere vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler og altså, et kvartærgeologisk kart i målestokk 1:50.000.

Bilde
Utsnitt av kartet
Et lite utsnitt av det prisvinnende kartet.

Etterspurt kart

- Vi er selvsagt svært fornøyde med en slik pris, og kartet er også svært etterspurt, blant annet som et verktøy i naturforvaltningen av Jan Mayen, som populærvitenskapelig kunnskap for besetningen på øya, og som kunnskapsgrunnlag for Forsvarsbygg og konsulenter, som nå er i gang med å planlegge bygging av ny stasjon, sier Astrid Lyså

- Vi holder også mange foredrag om arbeidet vårt, både på den vulkanske polarøya i Nord-Atlanteren, men også i ulike internasjonale forskningsfora.

Sterk konkurranse

Konkurransen i International Cartographic Association (ICA) er regnet som et «verdensmesterskap i kart». Det blir konkurrert i flere kategorier; Jan Mayen-kartet deltok i kategorien «Map on panels», den største og gjeveste klassen, i konkurranse med nærmere 200 andre produkter.

Her ble det altså gullmedalje foran det britiske kartet «The World - Great discoveries» og det tyske kartet «Development of Cologne City Centre».

Bilde
Diplomet som bevis.
Beviset. Her er diplomet som viser at det norske kartet vant i kategorien «Map on panels».

Jan Mayen-kartet vant også Folkejuryens pris for beste kart under de norske Geomatikkdagene i 2022.

Litteraturdatabasen: Kvartærgeologisk kart over Jan Mayen, M 1:50 000