Knøttsmå beinprøver kan oppklare mysteriet om hvordan Iggy og dinosaurflokken døde

Image
Prøve av apatitt og dinosaurfigur.
Denne lille prøven på rundt en cm kan hjelpe til med å oppklare hva som skjedde med «Iggy». Foto Rune Eian, NGU.

I området Bernissart i Belgia døde 30 iguanodon-dinosaurer av ukjent årsak for rundt 125 millioner år siden. Igjennom prøver fra dinosauren Iggy kan Norges geologiske undersøkelses (NGU) laboratorier nå hjelpe til med å oppklare det eldgamle mysteriet.

Naturlig død, uhell, eller massemord/seriemordere?

Image
Deler av skjelettet til dinosauren Iggy. Vi ser hodet og bein som ligger rundt.
Deler av skjelettet til Iggy. Det ble funnet 30 intakte skjeletter av iguanodon-dinosaurer. Foto: Sophie Decrée, Geological Survey of Belgium.

Fra 1878-1881 ble det oppdaget 30 intakte skjeletter av iguanodon-dinosaurer av gruvearbeidere i Bernissart-området i Belgia. Oppdagelsen ble regnet som et stort funn fordi det viste anatomien til dinosaurene for første gang.

De fant også fossiler av fisker, krokodiller, amfibier og insekter, og rester av leire som normalt finnes langt over bakken. Funnet ble gjort i et synkehull og det ble antatt at dinosaurene hadde bodd i en dal eller juv med en innsjø i nærheten. De første teoriene gikk ut på at dinosaurene kunne drukne her under flomsesonger.

Det har vært lansert flere teorier om hvordan og hvorfor dinosaurene døde siden funnene. Noen av dem har vært:   

  • En naturlig død som kan skje i naturen, selv med store grupper dyr.
  • Et uhell som et skred kunne ha utløst synkehullet og tatt livet av gruppen.
  • At flokken hadde blitt jaget av en seriemorder som et rovdyr. Iguanodonene søke så tilflukt i innsjøen, som gjorde at noen av de druknet. Flokken kunne også ha sultet i hjel, eller blitt forgiftet eller kvalt av gasser, som ville ha forårsaket massemordet.

På sporet av et svar

Image
Ribbein fra dinosaueren Iggy.
Det blir tatt små prøver av ribbeinene til Iggy ved NGUs laboratorier. Sophie Decrée, Geological Survey of Belgium.

Fra 2015 ble disse teoriene undersøkt av flere av forskere ved Royal Belgian Institute of Natural Sciences. Her ble det brukt:

  • 3D-modeller for å gjenskape funnene fra 1887-1881.
  • Kjerneprøver som kan si noe om tilstanden i jorda.
  • Fiskefossiler og andre dyr fra innsjøen Bernissart Lake.
  • Sedimentprøver fra innsjøen Bernissart Lake, som stemte overens med synkehullet
  • Sulfidtester for å undersøke forgiftning.

- Basert på resultatene til forskerne fra Belgia er den mest sannsynlige teorien nå at dinosaurene var veldig tunge, som kunne ha utløst synkehullet eller skredet som skjedde. Da de store dinosaurene falt ned i innsjøen forstyrret de sedimenter på bunnen av innsjøen, og slapp ut svovelsyregass som kan være dødelig eller gjøre de bevistløse. Dette kan forklare hvorfor fisker og andre dyr døde også, og hvorfor dinosaurene ikke kom seg opp av vannet, oppsummerer NGU-forsker Nolwenn Coint. 

Fra syre som ødela bein til knøttsmå prøver

Image
Nærbilde av en dinosaurprøve på ca en cm.
Slik ser prøven ut på nært hold. Foto Rune Eian, NGU.

Nå har de belgiske forskerne også kontaktet NGUs laboratorier for analyser av bein og tenner igjennom mineralet apatitt. Ved å analysere apatitten i dinosauren Iggy, kan det fortelle oss mer om omgivelsene rundt dinosaurene, og muligens gi mer klarhet i hva de døde av.

- Før trengte man større mengder bein og brukte syre som oppløste prøvene for å gjennomføre analyser. Men ved å bruke laser kan vi få små og svært presise prøver uten å ødelegge beinene. Vi ser fram til å få de endelige resultatene som forhåpentligvis gir oss noen svar, forteller Coint.  

- Unik måte å lære mer

- NGUs analyser er en unik måte å lære mer om «Iggy», som er en viktig del av belgisk kulturarv. Siden omstendighetene som førte til Iggys og de andre dinosaurene er veldig uvanlige, blir det spennende å lære mer om hva som skjedde, sier Sophie Decrée som er seniorgeolog ved Royal Belgian Institute of Natural Sciences.

Les mer

Nyhetsarkiv