February 12th 2013

Hva er røttene i en fjellkjede?

Jeg har lest om fjellkjeder som er slitt ned og hvor bare røttene er igjen. Men hva innebærer egentlig det?

Den letteste måten å forstå en fjellkjedes røtter, er å tenke på hvordan et isfjell ser ut.  Bare omtrent en tiendedel av isfjellet stikker opp over vannflaten, mens ni tiendeler ligger under vann. Den delen som ligger under vann kan vi tenke på som roten til isfjellet. Og jo høyere isfjellet stikker opp over vannet, desto større må roten under vann være.
 
Kontinenter og fjellkjeder ligger også og flyter på noe, nemlig mantelen. Kontinentene er typisk ganske flate og lave, og har bare en ganske grunn rot. En fjellkjede må derimot, på samme måte som et stort isfjell, ha en stor og dyp rot. Etterhvert som tiden går (her snakker vi om opptil flere hundre millioner år) tæres eller eroderes fjellkjeden ned, og vi ser dypere og dypere snitt ned gjennom fjellkjeden og tilslutt helt ned til røttene.
 
Himalaya er den største fjellkjeden på jorden, med en rot som er ca. 90 km dyp. Dersom man kunne tatt en osthøvel og høvlet av 1 km tykke skiver, ville man sett dypere og dypere ned i Himalaya, og på rundt 30-40 km dyp være inne i det vi kaller roten.  Dette er selvfølgelig ikke mulig, men i gamle fjellkjeder har vær og vind og is gjort jobben for oss.