Stortinget ber regjeringa sette fart på arbeidet med marine grunnkart

Image
Utsnitt av et sjøbunnskart over bunnsedimenter, kornstørrelse, vest av Ålesund. Det er ett av de mange produktene som er produsert i pilotprosjektet Marine grunnkart i kystsonen.
Stortinget har i et enstemmig vedtak bedt regjeringa sette fart på arbeidet med å lage marine grunnkart for alle norske fjorder og kystområder.

– Det er svært viktig å ha framdrift på kartlegging av kyst- og havområdene, og å nyttiggjøre data som kommer ut fra dette arbeidet, sa kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i Stortinget da saken ble behandlet 30. mai.

Blå vekst

– De blå næringene er i vekst og kommunene trenger et godt kunnskapsgrunnlag. Det er avgjørende at arealplanene for kystkommuner gir sunne hav og god næringsutvikling, påpekte Gjelsvik.

Han forsikret samtidig om at regjeringa følger opp:

– Marine grunnkart for hele kysten vil være en betydelig investering over mange år. Det er viktig å bruke nødvendig tid for å ta gode avgjørelser.

Færre konflikter

– Det er gevinster å hente med marine grunnkart, så nå må vi holde tempoet oppe, sa Siri Gåsemyr Staalesen (A), saksordfører i kommunal- og forvaltningskomiteen, da saken ble behandlet

Anne Kristine Linnestad (H) poengterte i Stortinget at marine grunnkart vil kunne være avgjørende for bærekraftig fiskeri og framtidig miljøovervåkning, og la til:

– Arbeidet bør gjøres med en prioritert liste om hva som skal kartlegges hvor og når, i tett samarbeid med fylke og kommuner.

Viktig for Norge

Birgit Oline Kjerstad (SV), en av forslagsstillerne, sa at det er svært viktig å få fart på arbeidet og at marine grunnkart er viktig for Norge:

– Det meste av arealet langs kysten er flerbruksområder. Kystøkologien er ikke godt nok kartlagt eller forstått. Det er bruk for marine grunnkart enten du skal legge ein kabel, trenger å vite om rasfare eller grunnforhold, eller behandle søknader om havbruk.

Pilotprosjekt

Kartverket, Norges geologiske undersøking og Havforskingsinstituttet har i tre år samarbeida om å lage helt nye og detaljerte kart for tre utvalgte pilotområder langs Norskekysten. Arbeidet er gjort i Stavanger, Ålesund/Giske og Skjervøy/Kvænangen.

Med støtte fra stat, fylker og kommuner er det skaffet til veie solide data om dybdeforhold, geologi, biologi og forurensning på sjøbunnen. (Denne saken er skrevet av Kartverket)

Image
Utsnitt fra NGUs kart over maringeologi
Nyhetsarkiv