Rekorddeltakelse på nordisk mineralkonferanse

Image
NGU-delegasjon på FEM-konferansen 2023
Deltakere fra NGU: Seksjonsleder Marco Brönner, seksjonsleder Kari Aslaksen Aasly, forsker Iain Henderson, seniorgeolog Jan Sverre Sandstad, kommunikasjonssjef Mari Prestvik. Foto: NGU
FEM-konferansen (Fennoscandian Exploration and Mining Conference) arrangeres i Levi, Finland og er en av de største og viktigste møteplassene for mineralnæringen i Europa. Konferansen ble i månedsskiftet oktober/november arrangert for 14. gang, med rekordoppslutning. Ledere fra flere norske mineralselskaper sto på talerlisten.

Det haster for Europa og den vestlige verden å kartlegge, lete etter og utvinne kritiske mineraler og sjeldne jordarter. Det grønne skiftet avhenger av disse kritiske råvarene, og Europa må være selvforsynt. Geologien i de nordiske landene er en viktig brikke  i så måte. Dette budskapet ble gjentatt i foredrag, over kaffekoppen, på utstillerstandene, i baren, ved tapasbuffeten, i gondol-køen
- ja faktisk overalt under de tre konferansedagene på FEM-konferansen.

NGU aktivt til stede under hele konferansen

NGU hadde felles stand med Direktoratet for mineralforvaltning under konferansen. Hovedbudskapet på standen, "Sustainable Mining", reflekterte Norges mineralstrategi, med mål om å bygge verdens mest bærekraftige mineralnæring.

- Jeg opplevde positiv stemning og optimisme under årets FEM-konferanse. Ledere i norske mineralselskaper var godt representert gjennom foredrag og panelsamtaler. Deres presentasjoner vitner om økende mineralvirksomhet i Norge og Norden, både i pågående og planlagte prosjekter. NGU sitt mål under konferansen var å informere mineralnæringen om vår kartlegging av mineralressurser, og å diskutere geologiske problemstillinger og muligheter, forteller seksjonsleder Kari Aslaksen Aasly.

Image
Rekordoppslutning på FEM-konferansen 2023
Rekordoppslutning og høy myldrefaktor på FEM-konferansen 2023 i Levi, Finland. Foto: NGU



Jan Sverre Sandstad, seniorgeolog ved NGU, satt i organisasjonskomitéen for årets FEM-konferanse, og er svært glad for rekordhøy oppslutning. Sandstad påpeker at konferansen ble utsolgt og at de måtte stenge påmeldingen lenge før konferansestart, noe som aldri har skjedd tidligere.

- Det var flott å endelig kunne arrangere og møtes til en fysisk FEM-konferanse igjen. Vi fra NGU opplevde stor interesse for vår stand. Mange kom innom for en prat eller med spørsmål, og vi syns det er interessant å høre om framgang i norske mineralprosjekter, sier Sandstad.  

Image
NGU og DMF sin felles stand på FEM-konferansen
Glimt fra NGU og DMF sin felles stand i utstillerområdet under FEM-konferansen. Foto: NGU

Presentasjoner fra mineralvirksomhet i Norge

Komplett program fra FEM-konferansen 2023 ligger på konferansens nettside

Blant presentasjoner fra mineralprosjekter i Norge sto blant annet disse på programmet:

  • Nussir – Never ending story, ved CEO Øystein Rushfeldt, Nussir
  • Kuniko’s exploration for critical battery minerals, ved COO Mona Schanche, Kuniko Norge AS
  • Engebø Rutile and Garnet, climate friendly minerals under way, ved CEO Ivar S. Fossum, Nordic Mining
  • Developing Norway’s new phosphate mine, ved Project Director Jørgen M. Stenvold, Rare Earths Norway
  • The Fen Carbonatite ,complex in Telemark, Norway. A potential European source of Rare Earth Elements, ved Trond Watne, Chief geologist, REE Norway

Nyhetsarkiv