Dette er et NFR-finansiert prosjekt (2007-2010) under det Internasjonale Polaråret, IPY
Treff personene i SciencePub

Eiliv Larsen er geolog og ansatt som forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU). Han har også bistilling som professor ved Universitetet i Bergen. Eiliv er prosjektleder for SciencePub, og skal sammen med alle andre medarbeidere, lose prosjektet til suksess både hva angår vitenskap og formidling. Hans forskningsbidrag i prosjektet er knyttet til istids- og innsjøhistorie samt havnivåforandringer. Størstedelen av disse undersøkelsene foregår i Russland.

Gudmund Løvø er journalist og informasjonsrådgiver ved Norges geologiske undersøkelse (NGU). Han leder formidlingsdelen (modul 5) i SciencePub og skal, sammen med informasjonsmedarbeidere fra alle samarbeidende institusjoner, bidra til at prosjektet når bredt ut til allmennheten. Stikkord er popularisering, mediekontakt og utstillinger. I tillegg koordinerer formidlingsgruppa aktiviteten med mediestudenter på feltarbeid.

Maria Jensen er geolog og ansatt som førsteammanuensis ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). Hun deltar i den russiske del av SciencePub og er blant annet ansvarlig for en undersøkelse av 60.000 år gamle tidevannsavsetninger. Hun deltar også i studier av de store isdemmede innsjøer, samt i studier av naturlige endringer i havnivå gjennom de siste 130.000 år. Arbeidet foregår på feltekspedisjoner i det nordvestlige Russland og under etterfølgende analyse av resultater og diskusjoner med andre forskere i SciencePub.

Astrid Lyså er geolog og ansatt som forsker ved Norges geologiske undersøkelse, lag for klima og landskapsutvikling. Tilknyttet prosjektet SciencePub jobber Astrid hovedsakelig med glasiasjonshistorie de siste ca. 130.000 år samt med de geologiske miljøendringene relatert til klima-, drenerings- og havnivå-variasjonene gjennom denne perioden. Undersøkelsene foregår hovedsakelig i Russland. Astrid vil også bidra til å koble de fysiske miljøendringene under siste isavsmeltning med arkeologiske undersøkelser relatert til de første menneskenes kolonisering og tilpasning i nordlige Fennoskandia.

Kari Grøsfjeld er spesialist innenfor mikrofossilgruppen dinoflagellatcyster. De organiske hvilesporene (dinocystene) reflekterer forholdene i den øvre delen av vannsøylen. Metoden anvendes for å rekonstruere forhistoriens klimautvikling og interaksjonen mellom ulike vannmasser. I farvannene rundt Svalbard kartlegges både den moderne phytoplankton produksjonen i vannsøylen, de hydrografiske forholdene og fordelingen av dinocyster i sedimentene på havbunnen. I SciencePub vil slike data brukes for å utvikle en metode for å rekonstruksjoner klimaparametre. Liknende undersøkelser planlegges også for Hvitehavsområdet i NV Russland

Ola Fredin er kvartærgeolog/geograf og arbeider ved Norges geologiske undersøkelse. Olas bidrag til SciencePub er kartlegging av glasiale landformer og løsmasser dannet av kvartære isbreer i Russland. Verktøyene han bruker er fjernanalyse (satellittbilder) og digitale høydemodeller. Disse verktøyene er godt egnet til å dekke svært store arealer på kort tid og samtidig gi et helhetlig bilde av hele feltområdet.

Hans Peter Blankholm er arkeolog og ansatt som professor ved Institutt for arkeologi, Universitetet i Tromsø (UiT). Han skal lede SciencePub’s Modul 4 om menneskets tidlige postglasiale bosetning og tilpasning i det nordlige Fennoscandia, hvortil det også knyttes en Ph.D. stipendiat. Sammen med Astrid Lyså skal han også bidra med å koordinere og koble undersøkelsene i Modul 2 og 3 med undersøkelsene av pionertiden. Feltarbeid under denne delen av SciencePub vil foregå i Finnmark.

Haflidi Haflidason er geolog og professor i marin geologi ved Universitetet i Bergen, Institutt for geovitenskap. Tilknyttet prosjektet SciencePub skal Haflidi jobbe med identifisering og analysering av askelag i både marine kjerner og innsjøavsetninger fra nordområdene. Studiene vil bli fokusert på noen store kjente vulkanutbrudd som har funnet sted de siste 130.000 år. Hovedformålet vil være å koble sammen de marine og innsjø arkivene med en tidslinje og en presisjon som ikke vil være mulig med andre kronostratigrafiske metoder. 

Igor N. Demidov er geolog og leder av det paleoøkologiske laboratoriet ved det russiske vitenskapsakademiet i Karelen (K RAS). Igors forskning i prosjektet er knyttet til istids- og innsjøhistorie samt havnivåforandringer. Disse undersøkelsene foregår i Russland. I tillegg yter han viktige bidrag til prosjektet med  tilrettelegging av ekspedisjonsvirksomhet i Russland.

Katrine Husum er geologi og forsker ved Institutt for geologi, Universitetet i Tromsø. Hun jobber på modul 1 “Klimaindikatorer” og modul 3 “Samspill hav-isdekke: havklimavariabilitet”. Hun skal utvikle metoder til å rekonstruere klimaparametre fra havet og undersøke variasjoner av hav og klima de siste ca. 130.000 år. Undersøkelsene foregår i havområdene nord for 70°: Fram Stredet, Norske- og Grønlandshavet, og Barentshavet.

Dorthe Klitgaard Kristensen er geolog og spesialist på mikrofossil dyregruppen som kalles foraminiferer. Hun er ansatt som forsker på Norsk Polarinstitutt, Tromsø. I SciencePub prosjektet leder hun modul 1 som tar sikte på å utvikle og forbedre metoder for å gjenskape klimaparameter tilbake i tid ved bruk av ulike typer av marine mikrofossil grupper og tidevannsavsetninger på land.  Hun bidrar også med å gjenskape variasjoner i havstrømme rundt Svalbard gjennom de siste 15.000 år ved studier av mikrofossil (foraminifer) innholdet i marine sedimentkjerner. Sammen med andre forskere i SciencePub som studerer innhold av andre typer av marine mikrofossiler i sedimentkjerner kan vi få detaljert kunnskap om variasjoner i havstrømme og sjøisforhold tilbake i tid.

Jon Landvik er professor i kvartærgeologi ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) på Ås. Han leder SciencePub Modul 2: Ice sheet-ocean interaction: Ice sheet variability. Jon har sin forskningsbakgrunn fra studier av siste interglasiale/glasiale syklus rundt Nordatlanteren (Norge, Svalbard, Grønland) basert på stratigrafiske og geomorfologiske undersøkelser. I SciencePub vil han og UMB-gruppen undersøke tidligere istider på vestkysten av Svalbard, og samspillet mellom disse og endringene i havområdene utenfor.

Sylvi Haldorsen er professor i geologi ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap. Hun er også visepresident i IUGS (International Union of Geological Sciences). Hennes forskningsbidrag i prosjektet er knyttet til forholdet mellom klima, bredynamikk og grunnvannsbevegelse gjennom en glacial – interglasial syklus.

Renata Viola er geolog med MSc i mineralogi og geokjemi. Fra 1995 til 2000 arbeidet hun som rådgiver i et geologisk konsulentselskap. Senere var hun sekretær i "Western Cape Branch" i Sør-Afrikas geologiske forening. Etter at hun flyttet til Norge, ble hun ansatt ved Norges geologiske undersøkelse (NGU), først som forsker ved Grunnvannslaget, og nå som avdelingsingeniør i gruppen for Landskap- og klimastudier. Hun er blant annet ansvarlig for koordinering og web administrasjon i SciencePub-prosjektet.

Til toppen
Til toppen

Atle Kjærvik er daglig leder ved Vitensenteret i Trondheim. I samarbeid med informasjonsmedarbeidere fra alle samarbeidende institusjoner, skal han bidra til at prosjektet når bredt ut til allmennheten. Stikkord er interaktive utstillinger og popularisering

Morten Hald er instituttleder ved Institutt for geologi, Universitetet i Tromsø og professor i maringeologi, samme sted. Han leder prosjektmodul 3 " Ocean-ice sheet interaction: Ocean climate variability" Morten har lang erfaring fra arbeid med raske naturlige klimaendringer i nordlige havområder basert på studier av sedimentkjerner. Han har særlig arbeidet med mikrofossiler av bentiske og planktoniske foraminiferer og hva disse kan fortelle om klimautviklingen de siste 130 000 år. I dette prosjektet vil han arbeide med Golfstrømmens historie i Barentshavet knyttet opp mot istidshistorien (modul 2) og bosetning (modul 4) i tilgrensende landområder. Han vil også veilede PhD- og masterstudenter tilknyttet prosjektet.

Bryan Hood er arkeolog og ansatt som professor ved Institutt for arkeologi, Universitetet i Tromsø (UiT). Han deltar i Modul 4 om menneskets tidlige postglasiale bosetning og tilpasning i det nordlige Fennoscandia.

Tine L. Rasmussen er geolog og professor i marin geologi ved Universitetet i Tromsø, Institutt for geologi. Hun er tilknyttet prosjektet SciencePub og skal jobbe med raske klimaendringer under siste istid v.h.a. analysering av stabile isotoper, foraminiferer og isdroppet materiale i avleiringer fra Svalbard marginen. Hovedformålet vil være å undersøke hvilke faktorer som forårsaker de abrupte og voldsomme skift i klima- og havsirkulasjon

Til toppen
Til toppen

Tove Marienborg er daglig leder ved Vitensenteret i Tromsø. I samarbeid med informasjonsmedarbeidere fra alle samarbeidende institusjoner, skal hun bidra til at prosjektet når bredt ut til allmennheten. Stikkord er interaktive utstillinger og popularisering

Helena Alexanderson er geolog med erfaring fra glasial geologi og luminescence datering i Skandinavia, Grønland og Sibir. Hun er ansatt som postdoc ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) i Ås. Sammen med UMB-gruppen arbeider hun innom modul 2 av SciencePub med stratigrafi og kronologi i kystnære avsetninger på vestlige Svalbard.

Til toppen

Nalan Koç er maringeolog og ansatt som både seniorforsker og leder for Polarklima forskningsgruppen ved Norsk Polarinstitutt og professor II ved Institutt for geologi, Universitetet i Tromsø. I SciencePub prosjektet skal hun sammen med post.doc Arto Miettinen bidra med kvantitative havoverflatetemperatur og sjøis rekonstruksjoner basert på de planktiske kiselalge gruppen diatomeer.

Heidi T. Ryen er dr.grads-stipendiat ved Universitet for miljø- og biovitenskap (UMB).  Hun gjorde sitt mastergradsstudium på Lista, Vest-Agder, med fokus på rekonstrusjon av sedimentgeometri og havnivåendringer v.h.a. georadar.
I SciencePub deltar hun i modul 2, og arbeider med lagfølger fra siste interglasial/glasiale syklus i Kongsfjorden-området på vestkysten av Svalbard ved hjelp av både litostratigrafiske/sedimentologiske undersøkelser og georadar. Veiledere for PhD prosjektet  er Jon Landvik, Helena Alexanderson og Mona Henriksen (UMB).

Jochen Knies er marin geolog og lagleder for Landskap og Klima laget ved Norges Geologiske Undersøkelse. I SciencePub jobber han med deglasjonshistorie i Barents Havet basert på organisk geokjemiske og sedimentologiske studier av sedimentkjerner (Modul 3). Sammen med Morten Hald veileder han PhD studenter tilknyttet til prosjektet.

Elin Judit Straumsvåg er rådgiver ved Universitetet for miljø- og biovitenskap. I samarbeid med informasjonsmedarbeidere fra alle samarbeidende institusjoner, skal hun bidra til at prosjektet når bredt ut til allmennheten. Stikkord er forskning.no og UMBnytt (redaktør).  Fotograferer. Filmkompetanse i startgropa.

Mona Henriksen er kvartærgeolog og er ansatt som første amanuensis ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås. Mona har sin forskningsbakgrunn fra istidsstudier i Nord-Russland. I SciencePub deltar hun i modul 2, og arbeider med tidligere istider på vestlige Svalbard sammen med resten av UMB-gruppa

Lena Rubensdotter er kvartærgeolog/naturgeograf og arbeider med landskaps- og paleoklima-rekonstruksjoner basert på geomorfologisk tolkning og studier av insjøsedimenter. Hun er ansatt som postdoc på Landskap og Klima/ Skred lagen ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU). I SciencePub jobber hun med glasial historie i Russland basert på geomorfologisk/topografisk tolkning og er også involvert i formidling i modul 5 via SPOR-utstillingen.