PLANTEGRUPPE

Jordbunnskjemiske undersøkelser i forbindelse med studium av felt- metodikk for geokjemisk prospekteringsarbeid.

NGU-RAPPORT
406 C
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1974
ISSN
0800-3416
Summary
Rapporten gir en grundig fremstilling av en rekke geokjemiske undersøkelser utført ved NGU i tiden 1957-1968. Særlig utførlig er her arbeidet med å fremskaffe bakgrunnsinnhold for malmelementer i myrjord behandlet (semikvantitativ bestemmelser av Co, Ni, Ag, Cu, Mo, V, Mn, Pb, Zn, (Fe) for 13 forskjellige områder i landet). I tillegg er humifiseringsgrad, pH og askeinnhold samt volumvekt bestemt. For sammenligning er det også gjort undersøkelser av torvmark ved noen kjente malmforekomster (Åmot og Dalane i Telemark, Sørli i Nord-Trøndelag). For utprøving av metodikk for prøvetaking av fastmark er undersøkelser utført ved og omkring noen forskjellige mineraliseringer (Grua og Vardal i Oppland, Gassemaras i Finnmark, Mostadmarka i grensetraktene mellom Sør- og Nord-Trøndelag). Analysene, som er semikvantitative, omfatter Co, Ni, Ag, Cu, Mo, V, Mn, Pb og Zn (for Grua-området bare enkelte Pb,- Cu,- og Zn-bestemmelser). I tillegg foreligger askebestemmelser, og fra Vardal-området en del volumvekt-, pH-, fosfor-, kalium- og magnesiumbestemmelser. Foruten forskjellige feltregistreringer og -beskrivelser er metodikk for prøvetetthet og dybde drøftet. For moreneområdet på Gassamaras foreligger også utførlige kornfordelingsanalyser samt spesiell metodeundersøkelse for kobber i bjerkgrein-
skudd.
Registrert på NGUs bibliotek som monografier.
Forfattere
Hvatum, Ole Øivind
Kommune
HALDEN
KVITESEID
TOKKE
FARSUND
Fylke
VIKEN
TELEMARK
AGDER
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Tungmetaller i vegetasjon og jord på naturlige forgiftningsfelter og i normalområder.

NGU-RAPPORT
1570 C
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1978
ISSN
0800-3416
Summary
FORMÅL: Å gi en samlet oversikt over de data som finnes om tungmetaller i vegetasjon og jord fra det naturlig kobberforgifta feltet i Karasjok, Finnmark METODER: Jordprøver fra eget feltarbeid er tatt i det øvre jordlag i fire vegetasjonsprofiler og fra de fleste horisonter i tolv jordprofiler utenom vegetasjonsprofilene. For metoder som er brukt av andre henvises til Låg og Bølviken (1974) og Røsholt (1977). Kjemisk analyse av plante og jordprøver: de forskjellige elementer er bestemt ved hjelp av atomabsorpsjon, glødetap ved tørking (105 grader C) og forasking (430 grader C) og pH i løsning i blandingsforholdet jord:vann 1:2.5. RESULTATER: Resultatene er vist i 20 figurer og 13 tabeller. I naturlig for- giftet vegetasjon er det funnet høye Cu-verdier i smyle (DESCHAMPSIA FLEXU- OSA), sauesvingel (FESTUCA OVINA) og fjelltjæreblom (VISCARIA ALPINA). I jord er det påvist et Cu-innhold på opptil 5 %. Gjennomsnittlig innhold i det øvre jordlag ligger mellom ca. 1 500 ppm Cu (1-10 cm) og 7 400 ppm Cu (2-5 cm) I mineraljord er Cu-innholdet høyest i sandig morene og lavest i breelvmateri- ale, men enkeltkonsentrasjonene er størst i det øvre jordlaget. Glødetapene viser at det øvre jordlag på forgiftningsfeltene inneholder lite organisk materiale, gjennomsnittlig ca. 17 % (59 prøver).
Forfattere
Kristiansen, J. N.
Kommune
KARASJOK
Fylke
TROMS OG FINNMARK
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Kartlegging og klassifisering av normalvegetasjonen.

NGU-RAPPORT
1570 B
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1978
ISSN
0800-3416
Summary
FORMÅL. Kartlegging og klassifisering av normalvegetasjonen omkring felter med naturlig tungmetallforgiftning. METODER. Beskrivelsen av plantesamfunnene er basert på plantesosiologiske analyser ved bruk av kvadratmetoden. På grunnlag av denne er kvantitative (dekning, frekvens) og kvalitative (stratifikasjon = sjiktning) forhold hos plantesamfunnene klarlagt. Vegetasjonskartets enheter er definert på grunnlag av disse data, samt litteraturstudier. I felt ble det benyttet blanke kontakt- kopier av flybilder i målestokk 1:30 000 og 1:10 000. Vegetasjonsgrensene ble tegnet direkte inn på flyfotoene og overført til en gjennomsiktig folie. Vegetasjonskartet er framstilt som papirlyskopi. RESULTATER. Innen normalområdet er det beskrevet syv vegetasjonsenheter på forbunds- og assosiasjonsnivå. Av disse er seks enheter vist på det prelimi- nære vegetasjonskartet. De endelige vegetasjonskartene over den normale og naturlig tungmetallforgifta vegetasjonen skal danne grunnlaget for bruken av fjernanalyse til påvisning av geokjemiske og geobotaniske anomalier.
Forfattere
Kristiansen, J. N.
Kommune
KARASJOK
Fylke
TROMS OG FINNMARK
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Vegetasjonsklassifisering, fjernanalyse og naturlig tungmetallfor- giftning. I. Vegetasjon og miljøkjemi, Rai'tevarri, Karasjok, Finnmark.

NGU-RAPPORT
1570 F
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1981
ISSN
0800-3416
Summary
Ved Rai'tevarri, Karasjok, er det tidligere påvist arealer med naturlig kobberforgiftning. Forgiftningene gir seg tilkjenne bl.a. ved åpne feltet i bjørkeskogen og artsfattige felter med høyt kobberinnhold i den humusholdige delen av jordsmonnet. Analyse av LANDSAT-1 data synes å tyde på at de åpne feltene har en karakteristisk lysrefleksjon som gjør at de kanskje kan skilles ut på satelittopptak. Dette innebærer en mulig bruk av fjernanalyse i malm- leting. Disse forhold er nærmere studert i forgiftningsfeltet med omgivende normalområder ved 1) vegetasjonskartlegging, 2) geokjemisk kartlegging og 3) analyse av multispektrale flybilder. Denne del av rapporten omhandler 1 og 2. Det er skilt ut 17 normale og 19 kobberforgifta plantesamfunn. Forgiftnings- ffeltene som er funnet dekker ca. 50-60.000 m2 og er karakterisert ved a) lavt artsantall (15-83 % av det normale), men høyt individantall b) dvergvekst og klorose og c) høyt kobber innhold i substratet (ca. 3 000 mot normalt ca. 150 ppm). De mest kobbertolerante artene er sølvbunke, torvull, sauesvingel, rabbesiv og fjelltjærblom. Kobberinnholdet er lavest i samfunn med sterke inn- slag av vedaktige planter. Det øker i tørre og fuktige grasheier, mens det er høyest i sumpsamfunn og kjeldemyrer. De mest kobbertolerante artene øker i arealdekning ved stigende kobberkonsentrasjoner i humushorisont og overflate- vann, mens artsantallet synker.
Forfattere
Kristiansen, Jarle N.
Kommune
KARASJOK
Fylke
TROMS OG FINNMARK
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Vegetasjonsklassifisering, fjernanalyse og naturlig tungmetallfor- giftning. I. Vegetasjon og miljøkjemi. Populærversjon av 1570 F.

NGU-RAPPORT
1570 G
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1981
ISSN
0800-3416
Summary
Ved Rai'tevarri, Karasjok, er det tidligere påvist arealer med naturlig kobberforgiftning av vegetasjonen. Forgiftningene gir seg til kjenne ved bl.a. åpne felter i bjørkeskogen, artsfattig vegetasjon og høyt kobberinnhold i jordsmonnet. Resultater av tidligere analyser av LANDSAT -1 data syntes å tyde på at forgiftningsfeltene har karakteristisk lysrefleksjon. Dersom forgift- ningsfeltene kan påvises med fjernanalyse, vil dette kunne utnyttes i regional malmleting. For å studere forholdene ved Rai'tevarre nærmere er det utført 1) vegetasjonskartlegging, 2) geokjemisk kartlegging og 3) analyse av multispek- trale flybilder. Denne rapporten omhandler de to første punktene. Det er skilt ut 17 normale og 19 kobberforgifta plantesamfunn. Forgiftningsfeltene som dekker ca. 50 dekar, har lavt artsantall (15-83 % av det normale), men høyt individantall, ofte med dvergvekst og klorose. Kobberinnhold i jordsmonnet er ca. 3 000 ppm dvs. mer enn 20 ganger det normale. De mest kobbertolerante artene er sølvbunke, torvull, sauesvingel, rabbesiv og fjelltjærblom. Kobberinnholdet i jordsmonnet er lavest der plantesamfunnet har sterkest inn- slag av vedaktige planter og høyest ved sumpsamfunn og kjeldemyrer. Areal- dekningen av de mest kobbertolerante artene øker ved stigende kobberkonsentra- sjoner i jord og overflatevann.
Forfattere
Kristiansen, J. N.
Kommune
KARASJOK
Fylke
TROMS OG FINNMARK
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Spektrale signaturer i Landsat-1 data og multispektrale flybilder over et kobberforgiftet felt ved Raitevarre, Karasjok.

NGU-RAPPORT
1570 G2
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1983
ISSN
0800-3416
Summary
Undersøkelsene tar sikte på å finne om de forgiftningsfeltene som tidligere er kartlagt på bakken (NGU-rapport 1570 F) har en særegen lysrefleksjon slik at de kan påvises med fjernanalyse. Det er brukt 2 sett data: 1)Landsat-1 data og 2) digitaliserte, multispektrale flybilder, oppløselighet på bakken i m2 er henholdsvis 60 x 80 og 2 x 2. Resultatene tyder på at Landsatdataene har for dårlig oppløslighet til at forgiftningsfeltene med sikkerhet lar seg skille ut. Gråtonene på de multispektrale flybildene er delt opp i 10 spektral klasser. 3 klasser opptrer i karakteristiske sammenhengende mønstre over de kjente forgiftningsfeltene. Disse tre klassene lar seg gjenfinne bare i små- mønstrede, uregelmessige figurer i den delen av det omliggende normale refe- ranseområdet som hittil er undersøkt. Dette skyldes at referanseområdet er ufullstendig, men det er også fullt mulig at forgiftningsarealene virkelig har et spesielt refleksjonsmønster. I såfall indikerer resultatene at fjern- analyse kan brukes for å finne nye forgiftningsfeltet og dermed som malm- letingsmetode.
Forfattere
Ottesen, Dag
Kommune
KARASJOK
Fylke
TROMS OG FINNMARK
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Spektrale signaturer i Landsat -1 data og multispektrale flybilder over kobberforgiftet felt ved Rai'tevarre, Karasjok.

NGU-RAPPORT
1570 H
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1983
ISSN
0800-3416
Summary
Undersøkelsen tar sikte på å finne om de forgiftningsfeltene som tidligere er kartlagt på bakken (NGU-rapport 1570 F), har en særegen lysrefleksjon slik at de kan påvises med fjernanalyse. Det er brukt 2 sett data: 1) Landsat-1 data og 2)digitaliserte, multispektrale flybilder. Oppløselighet på bakken i m2 er henholdsvis 60 x 80 og 2 x 2. Resultatene tyder på at Landsatdataene har for dårlig oppløslighet til at forgiftningsfeltene med sikkerhet lar seg skille ut. Gråtonene på de multispektrale flybilder er delt opp i 10 spektralklasser. 3 klasser opptrer i karakteristiske sammenhengende mønstre over de kjente for- giftningsfeltene. Disse 3 klassene lar seg gjenfinne bare i småmønstrede, uregelmessige figurer i den delen av det omliggende normale referanseområdet som hittil er undersøkt. Dette kan skyldes at referanseområdet er ufullstendig men det er også fullt mulig at forgiftningsarealene virkelig har et spesielt refleksjonsmønster. I såfall indikerer resultatene at fjernanalyse kan brukes for å finne nye forgiftningsfelter, og dermed brukes som malmletingsmetode.
Forfattere
Ottesen, Dag
Kommune
KARASJOK
Fylke
TROMS OG FINNMARK
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Bark som prøvetakingsmedium i geokjemisk prospektering; undersøkelser i skogområder over en blyglansførende kvartsitt i Nøssmarka, Snertingdal

NGU-RAPPORT
86.013
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1986
ISSN
0800-3416
Summary
Prøver av bark fra bjørk og gran er analysert på 29 elementer, inklusive bly. Prøvene er samlet inn langs et 1,3 km langt profil som krysser en blyglansførende kvartsitt overdekket av morene. Responsen i vegetasjonen er spesifikk for bly i gran. I bjørk er den mindre distinkt.
Forfattere
Sæther, Ola M.
Kommune
GJØVIK
Fylke
INNLANDET
Tilgjengelig
NGU-biblioteket