OFIOLITT

Sulitjelmafeltet. Berggrunnsgeologisk kart - M 1 : 100 000. Beskrivelse.

SKRIFTER
93
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1989
Summary
The eugeoclinal rocks of the Sulitjelma region occup a large depression in the Norwegian Caldonodrd betwwen the Nasafjell tectonic window of Precambrian rocks in the south and the Tysfjord window in the north. The age of the rocks is thought to be Cambro-Silurian. The regionl metamophism is mainly in greenschist facies in the lower units, amphibolite facies in the Gasak Nappe and greenschist to amphibolite facies in the Fauske Nappe. Some of the largest sulphide deposits in Norway are located near Sulitjelma. The different types of mineralizations occurring in the region are briefly described.
Forfattere
Kollung, Sigbjørn
Kommune
FAUSKE
Fylke
NORDLAND
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Gravimetrisk undersøkelse av Leka ofiolittkompleks.

NGU-RAPPORT
90.152
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1990
ISSN
0800-3416
Summary
For å kartlegge komplekset av tunge mafiske og ultramafiske bergarter på Leka ble det gjort gravimetri på Leka, Austra og deler av Vikna. Gravimetrisk Bougueranomalikart med farger og koter ble laget for hele området. Kartet viser at Leka massivet er årsak til en kraftig positiv anomali, ca.30 mGal over bakgrunnsnivået. Petrofysiske målinger ble utført på steinprøver fra Leka og området utenfor. Med utgangspunkt i den geologiske kartleggingen i overflaten, de målte gravimetriske anomaliene og de målte densitetene, ble det gjort modell- beregninger for å finne strukturenes utstrekning horisontalt og vertikalt. Undersøkelsen viser at komplekset har steiltstående grenser og danner en tektonisk blokk som har en dybde på ca. 6 km. Komplekset er i hovedsak be- grenset av to sett med skjærsoner med orienteringene 40 gr. og 60 gr. Det integrerte gravimetrisk-strukturgeologiske studiet av Leka viser at systemet i dette området kan ha karakter av et strike-slip duplekssystem. Resultatene av undersøkelsen kan ha betydning for forståelsen av bassengutviklingen på Haltenbanken.
Forfattere
Sindre, Atle
Pedersen, Rolv B.
Kommune
LEKA
Fylke
TRØNDELAG
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Ofiolittundersøkelser i Snåsa og Lierne: en rekognosering for å påvise mulig økonomisk interessante forekomster av malm, industrimineraler og naturstein.

NGU-RAPPORT
99.114
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1999
ISSN
0800-3416
Summary
(Forkortet) Rapporten oppsummerer resultater fra befaring av ofiolittfragmenter i Snåsa og Lierne i månedsskiftet juni-juli samt en kort oppfølgingtur i oktober 1999. Etter undersøkelse av en hel rekke ofiolittfragmenter står vi igjen med to som det er klart verd å følge opp med hensyn til mineralressurs-potensialet nemlig Raudfjellet i Snåsa og FJellraudberget i Lierne.
Forfattere
Nilsson, Lars Petter
Sturt, Brian A.
Ramsay, Donald McDonald
Kommune
SNÅSA
LIERNE
Fylke
TRØNDELAG
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Oppfølgingsarbeidet på magnesitt, talk og kleberstein i Raudfjellet, Snåsa

NGU-RAPPORT
2000.127
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2000
ISSN
0800-3416
Summary
Fortrolig til 7.mars 2003 Rapporten oppsummerer resultatene av oppfølgende overflatekartlegging, kjerne- boring og bergartsanalyser fra hydrotermalsonen gjennom Raudfjellet ofiolitt- fragment i Snåsafjellene.Oppfølgingen har bygd direkte på rekognoseringsunder- søkelser utført i 1999. Rapporten er i hovedsak en beskrivende feltrapport hvor de to økonomisk mest interessante bergartene, listwaenitt (potensielt magnesitt råstoff) og kleberstein (potensielt råstoff for talk og blokkstein) behandles separat og segmentvis. De enkelte segmenter utgjør avgrensede delområder langs den 4,5 km lange hydrotermalsonen der det økonomiske potensialet ansees størst. Foruten listwaenitt og kleberstein omtales også varianter av grønn, hydrotermal omvandlet gabbro som opptrer på hengsiden av listwaenitten samt serpentinitt i klebersteinens umiddelbare liggkontakt. Begge disse vurderes som blokkstein. I tillegg er det gjort rekognoserende analyser på dunitt/metadunitt som olivin- råstoff.
Forfattere
Nilsson, Lars Petter
Kommune
SNÅSA
Fylke
TRØNDELAG
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Befaring av nyoppdaget klebersteinsforekomst ved Langvasselva i Snåsa

NGU-RAPPORT
2003.083
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2003
ISSN
0800-3416
Prosjektnr
263364
Summary
Undertegnede har på oppdrag fra Statskog befart en nyoppdaget klebersteinsforekomst nord for Langvasselva i Snåsa. Forekomsten har utgående i dagen innenfor en ca. 10 x 20 m stor blotning av sterkt forskifret sepentinitt med innslag av kleberstein i liggen. Den blotlagte del av forekomsten gir ikke indikasjoner på noe stort økonomisk potensial for kleberstein som blokkstein. Dertil er innslagene av kleberstein i serpentinitten for små og kleberen dessuten for sterkt oppsprukket. Enn videre varierer mineralsammensetningen og dermed kvaliteten en del. Likevel bør forekomsten registreres da den er en indikasjon på mulig økonomiske klebersteinsforekomster i strøkforlengelsen både mot sør og mot nord. Særlig mot sør hvor blotningen ender i en 100 m lang myr kan det være en mulig potensial for økonomisk kleber blokkstein. Geologisk sett ligger den nyoppdagede forekomsten i den nordlige forlengelsen av det 8 - 9 km2 store Raudfjellet ofiolittfragment som igjen utgjør en meget viktig del av et stort ofiolittkompleks som tidlig under dannelsen av den kaledonske fjellkjede kan ha strukket seg sammenhengende sydover helt til traktene ved Vågå. Beliggenheten til den nyoppdagede forekomsten er gunstigere enn for de store forekomstene i hydrotermalsonen i raudfjellet. Forekomsten ligger på statsgrunn og utenfor det området som er foreslått innlemmet i den nye nasjonalparken. Avstanden til eksisterende bilvei er 3 km i luftlinje.
Forfattere
Nilsson, Lars Petter
Kommune
SNÅSA
Fylke
TRØNDELAG
Tilgjengelig
NGU-biblioteket
Prosjekt
Naturstein for Statskog

Klebersteinsforekomstene i Linnajavri-området, Hamarøy kommune, Nordland. Statusrapport april 2005

NGU-RAPPORT
2005.034
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2005
ISSN
0800-3416
Prosjektnr
296000
Summary
NGU og Statskog har i felleskap påvist og kartlagt Norges største klebersteinsforekomster i Linnajavriområdet i Hamarøy kommune i perioden 2001-2004. Ressursene er meget store med et tjuetalls forekomster på mer enn 1 mill. tonn hver. De totale ressursene som regnes er meget store med et tjuetalls forekomster på mer enn 1 mill. tonn hver. De totale ressursene som regnes som påvist er til sammen på ca. 100 mill. tonn kleberstein hvorav mer enn 80% i den sørlige delen av området (i teksten benevnt som Sør-området). Klebersteinen som i gjennomsnitt holder ca. 50% talk har et økonomisk potensiale både som råstoff til talkproduksjon og som i gjennomsnitt holder ca. 50% talk har et økonomisk potensiale både som råstoff til talkproduksjon og som naturstein. Forekomstene representerer utvilsomt en viktig nasjonal ressurs.
Forfattere
Lindahl, Ingvar
Nilsson, Lars Petter
Kommune
HAMARØY
Fylke
NORDLAND
Tilgjengelig
NGU-biblioteket
Prosjekt
Mindre oppdrag miljøkjemi