MILJØDATA

Referansesystem for stedfestede data

NGU-RAPPORT
84.056
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1984
ISSN
0800-3416
Summary
En referanse er korte og oftest standardiserte opplysninger om data. Rapporten tar for seg referanser til data innen områdene naturmiljø og naturressurser. Disse dataene er vanligvis stedfestet. Rapporten understreker behovet for et referansesystem til nytte for produsentene og brukere av denne type data. Det er ikke vanskelig å påvise samfunnsøkonomiske besparelser. Rapporten beskriver en modell for oppbyggingen av et referansesystem. Modellen er både sentralisert og distribuert. Dataprodusentene opprettholder sin frihet til å organisere sine data på egne datamaskiner, mens brukerne også tilbys et opplegg med sentral lagring og søking på referansene. Datakommunikasjon og dataoverføring mellom sentral og desentrale maskiner er en viktig del av systemet. Mange av de ideer som framkom under prosjektet blir forsøkt realisert ved NGU som arbeider med en prototyp for et slikt edb-basert referansearkiv innen NGUs fagområde.
Forfattere
Høseggen, S.
Munthe-Kaas, H.
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

NGU - temasenter for geologiske miljødata: handlingsplan med status- rapport pr. 09-92

NGU-RAPPORT
92.286
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1992
ISSN
0800-3416
Summary
I forbindelse med etableringen av NGU som temasenter for geologiske miljødata, er det gitt en sammenfatning av: - NGUs ansvarsforhold og organisering - Status pr. september -92 for databaseutvikling - Opplegg og handlingsplan for kvalitetssikring
Forfattere
Bjerkli, Kristian
Henriksen, Grete
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Miljøstatus i Borgenfjorden

NGU-RAPPORT
2013.054
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2013
ISSN
0800-3416
Prosjektnr
347800
Summary
Det er gjennomført en analyse av miljøstatus i Borgenfjorden for å møte Vanndirektivets krav. Som støtte for analysen ble det gjennomført dybdekartlegging av 11,4 km2 av fjordens arealer, og kartlegging av sedimentforhold og strømforhold i fjorden. Data ble samlet inn med NGUs fartøy F/F Seisma i 2012.
Bunnsedimentene er generelt slamholdige unntatt ved innløpet av Straumen, hvor man finner partier med grovere sedimenter delvis ført inn i fjorden med strømmen og delvis vasket ut av leira av bunnstrømmer.
Det er indikasjoner på at strømsystemet er endret fra 1970-tallet, og det spekuleres i om det kan ha sammenheng med utfylling av sundet sør for Dundsøya og/eller naturlig erosjon i innløpet. I denne rapporten er miljøtilstand analysert basert på innholdet av utvalgte kjemiske stoffer i bunnsedimentene. I tillegg er bunnfaunaen i ulike områder av Borgenfjorden beskrevet, og den økologiske tilstanden er vurdert basert på faunasammensetning. Kjemisk sett er miljøstatusen for Borgenfjorden god. Både tungmetallanalysene og analysene av organiske miljøgifter viser at bunnsedimentene ikke er forurenset i henhold til Miljødirektoratets (Klifs) krav, og at innholdet av miljøgifter generelt har blitt lavere de siste tiårene. Økologisk sett virker fjorden også "frisk", bortsett fra områdene dypere enn ca. 20 m i indre basseng som har oksygensvikt i bunnvannet deler av året. Oksygensvikten er en naturgitt prosess og forholdene har trolig endret seg lite de siste 100 år.
Forfattere
Longva, Oddvar
Mork, Jarle
Lepland, Aivo
McClimans, Thomas
Rise, Leif
Kommune
INDERØY
Fylke
TRØNDELAG
Tilgjengelig
NGU-biblioteket
Prosjekt
Miljøkartlegging Borgenfjorden