PLATINAMETALL

Rapport fra studiereiser til British Geological Survey, Edinburgh og Keyworth, januar 1986.

NGU-RAPPORT
86.034
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1986
ISSN
0800-3416
Summary
Rapporten beskriver en del produkter og erfaringer som British Geological Survey (BGS) har innen miljøgeologi, land - sjø kart og pukkundersøkelser. BGS-rapportene innen miljøgeologi satser på meget enkle kart, fortrinnsvis med bare et tema, og på oppbygging av miljøgeolgiske kart på basis av disse. Flere av geologene ved BGS mener at man i land - sjø kart serien kunne med fordel ha valgt en enklere presentasjonsform. Innen pukkundersøkelser er det publisert bare en rapport og tendensen er mot regionale oversikter basert på eksisterende kunnskap om berggrunnsgeologi og pukkbrudd som blir utgitt som upubliserte rapporter. I tillegg hadde forfatteren en samtale med geologen som har ansvar for BGS-prosjekter på platinametaller som rapporteres her.
Forfattere
Boyd, R.
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Investigation of the potential of the Tverrfjell portion of the Råna intrusion for platinum group element mineralization

NGU-RAPPORT
86.201
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1986
ISSN
0800-3416
Summary
En betydelig likhet i krystallisasjonsrekkefølge og mineralkjemi mellom Råna-intrusjonen og Bushveld-intrusjonen (Sør-Afrika), som er verdens viktigste platina-kilde, ledet til den tanke at det kunne være en mulighet for en Marensky Reef type platinaforekomst i Tverrfjellet-delen av Råna- intrusjonen. Etter en petrologisk og kjemisk undersøkelse er konklusjonen at Tverrfjell- delen av intrusjonen ikke inneholder noen platina-forekomst, og at muligheten for en slik forekomst andre steder i intrusjonen er svært liten. En sannsynlig forklaring på det lave innholdet av platina og andre edelmetal- ler i intrusjonen er at edelmetallene har vært oppløst i en sulfidfase som ble fjernet fra primær-magmaet før dannelse av de magmapulsene som formet de til- gjengelige deler av intrusjonen. Magmapulsene har derfor hatt et for lavt platina-innhold til å kunne danne en forekomst, selv om gunstige oppkonsentra- sjons-mekanismer kan ha vært aktive i Tverrfjellet.
Forfattere
Barnes, Sarah-Jane
Kommune
NARVIK
Fylke
NORDLAND
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Edelmetallpotensiale på Lyngenhalvøya

NGU-RAPPORT
88.064
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1988
ISSN
0800-3416
Summary
150 prøver, hovedsaklig av ultramafitter i Lyngsofiolitten, er analysert på Au og PG-metallene Pt, Pd, Ru, Rh, Ir ogOs ved ICP-MS, samt hovedelementer og Zr, Y, Sr, V, Zn, Cu, Ni, Co, Cr og S ved XRF. De undersøkte ultramafittene, ved Kjosen og Russelv, representerer hovedsaklig dunittiske til wehrlittiske kumulater. Av PG-metallene er Pt og Pd helt dominerende. Dunittdominerte ultramafitter ved Kjosen har Pt+Pd mellom <1 og lokalt opp mot 100 ppb, med Au generelt godt under 5 ppb. I den wehrlitt- dominerte Russelvultramafitten er edelmetallinnholdet relativt høyt. Mange prøver har >100 ppb Au+Pt+Pd, med høyeste verdi over 500 ppb. Pd/Pt og Au/Pt er høyere enn ved Kjosen. Soner med kobbersulfidmineralisering er markert anriket, og det antas at edelmetallene er magmatisk utfelt i en sulfidfase. Det synes å være et potensiale for sulfid-tilknyttede edelmetallkonsentra- sjoner i de ultramafiske (-mafiske?) kumulater i Lyngsfiolitten. Dette bør følges opp ved mer detaljerte undersøkelser, hovedsaklig prøvetaking/- analysering av sulfidmineralisering i kumulatsekvensen. Sedimentbergarter øst for ofiolitten er delvis derivert fra ultramafittene og har et mulig, om enn ubekreftet, potensiale for "paleo-placer" edelmetall- konsentrasjoner.
Forfattere
Grenne, Tor
Kommune
LYNGEN
Fylke
TROMS OG FINNMARK
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Wolfram og platinaundersøkelser i Skjerstad kommune, Nordland.

NGU-RAPPORT
88.179
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1988
ISSN
0800-3416
Summary
Wolfram er påvist i anomale mengder ved Hoset. Analyser av bekkesedimenter gir verdier opptil 1.1% WO3. Wolfram er knyttet til mineralet schelitt, som er fun net i forbindelse med to typer skarnmineraliseringer - diopsidskarn og granatskarn. Diopsidskarnet opptrer i en 1-2 m kontaktsone mellom granitt/ dioritt-intrusjoner og karbonatlag. Sonen kan følges over flere hundre meter hvor gehalten varierer fra 0-1 % WO3. Det er samlet inn prøver og analysert for platinametaller i gabbroer og peridotitter innen kommunen, delvis i forbindelse med gamle skjerp. Der er ikke funnet anomale verdier. Både gabbroen på Tverrbrennfjell og peridotittene i området Misvær-Breidvik gir imidlertid ganske høye verdier på nikkel (1500-1900 ppm).
Forfattere
Petersen, L. Rishøj
Solli, A.
Kommune
BODØ
Fylke
NORDLAND
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Innhold av edelmetaller i løsmasser, Sogn og Fjordane fylke.

NGU-RAPPORT
89.156
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1989
ISSN
0800-3416
Summary
Gull og platinametaller(Pt, Pd, Rh, Ru, Tr, Os) er analysert i tidligere inn- samlede løsmasseprøver fra Sogn og Fjordane fylke. Prøvene ble samlet inn i 1984-85 i forbindelse med et goekjemisk kartleggings- prosjekt som ble avsluttet i 1986 (NGU-rapport nr. 86.087). Den regionale fordeling av gull i 628 bekkesedimenter og 551morenep+røver er kartlagt over hele fylket, mens platinainnholdet er undersøkt i 100 bekke- sedimenter fra indre Sogn (Jotunmassivet) og Nordfjord. Flere gull og platinametall-anomalier opptrer i løsmassene, og de fleste har klar relasjon til enkelte berggrunnsgeologiske enheter: 1) Aurland-området og andre fyllittområder langs randen av Jotunmassivet 2) Utladalen-Hurrunganeområdet, dominert av pyroksengranulitt i Jotundekket 3) Ofiolitt-områder i ytre Sogn 4) Basiske-ultramafiske kropper i grunnfjellsgneis. Det anbefales mer detaljerte undersøkelser i Aurland-området.
Forfattere
Ryghaug, Per
Fylke
VESTLAND
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Edelmetallanalyser i bekkesedimenter, Nord-Trøndelag og Fosen

NGU-RAPPORT
90.081
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1990
ISSN
0800-3416
Summary
For å få en bedre regional oversikt over fordelingen av edelmetaller i Nord- Trøndelagprogrammets programområde, er et større antall analyser av gull og platinametaller i bekkesedimenter sammenstilt og presentert på karter i måle- stokkene 1:500.000. I resultatene forekommer flere interessante anomale provinser for både gull og platinametallene (Pt, Pd, Rh). Flere av anomaliene forekommer i områder hvor det fra før ikke er kjente mineraliseringer. Rapporten legger kun vekt på en foreløpig presentasjon av resultatene slik at disse kan legges til grunn ved planleggingen av årets feltarbeider. Fra NGU's side vil det i 1990 hovedsaklig bli foretatt feltkontroller og supplerende prøvetaking i anomale områder. Rapporten ble først utgitt som foreløpig rapport, men er senere ajourført med supplerende data.
Forfattere
Ryghaug, Per
Fylke
TRØNDELAG
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

NTNF project no.MB10.20346 Geochemistry of platinum metals in ophiolites in Norway, Final report.

NGU-RAPPORT
90.065
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1990
ISSN
0800-3416
Summary
The project has documented the existence of several previously unknown platinum group element (PGE) mineralizations in Norwegian ophiolites, of a type previously not well-documented anywhere, i.e. stratiform platinum- palladium-gold mineralization in ultramafic cumulates in ophiolites. PGE- bearing podiform chromitite and high level Ni-Cu sulphide mineralizations have also been studied. It has been documented that PGE-enrichment in the ultramafic bodies hosting the podiform chromitites is confined to the chromitite bodies. Both the podiform chromitite and Ni-Cu sulphide miner- alizations are of such limited tonnage that they have no economic interest. The stratiform PGE mineralizations found so far, in the Leka and Lyngen ophiolites are submarginal but are sufficiently rich and of sufficient dimensions that they are considered to indicate a possible potential for mineralizations of economic interest in these complexes and in all others with well developed, laterally extensive sequences of olivine-rich ...........
Forfattere
Boyd, R.
Nilsson, L.-P.
Pedersen, R.-B.
Bakke, S.
Boassen, T.
Grenne, T.
Grønlie, A.
Johannessen, G.M.
Kommune
LYNGEN
RØDØY
HATTFJELLDAL
LEKA
RØROS
VIK
KARMØY
Fylke
TROMS OG FINNMARK
NORDLAND
TRØNDELAG
VESTLAND
ROGALAND
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Geologiske- og geofysiske undersøkelser av Porsvann PGE/Cu-forekomst Porsanger, Finnmark.

NGU-RAPPORT
91.052
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1991
ISSN
0800-3416
Summary
Rapporten omfatter geologiske- og geofysiske undersøkelsert i et område ved Porsvann PGE/Cu-forekomst. Den geofysiske undersøkelsen bestod i kombinerte elektriske målinger (indusert polarisasjon, ledningsevne og SP). Den geofysiske undersøkelsen har vist at det innenfor interessante meta-pyrok- senittområdet nord for vannet er tre mineralliseringer av betydning. Strøk- utstrekningen er ca. 75 m for de to sterkeste sonene og ca. 200 m for den svakeste sonen. Ingen av sonene går ut i vannet. Dyptgående for den ene eller begge av de to sterkeste sonene er trolig minst 100 m. Utenfor dette området er det i tillegg påvist mineraliseringer både i gabbroen i vest og i amfibo- litten i øst. Disse synes å være uten interesse da det ikke er påvist palla- dium i mineraliseringene i disse bergartene.
Forfattere
Dalsegg, Einar
Often, Morten
Kommune
PORSANGER
Fylke
TROMS OG FINNMARK
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Undersøkelse av innhold av platina-gruppe elementer (PGE) og gull i ofiolittfragmenter og overliggende sedimentære bergarter, Nevernes og Nordfjellmark, Velfjord, Nordland

NGU-RAPPORT
91.266
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1994
ISSN
0800-3416
Summary
Innholdet av platina, palladium og gull er undersøkt i flere ofiolittfragmenter og overliggende sedimentære bergarter på strekningen fra Nevernes i nord til Nordretjern i syd. Analyseresultatene (se tabell 1) viste at ikke en av de 118 analyserte prøvene hadde betydelig anomale verdier av Pt, Pd eller Au. 5 kronmalmprøver ble videre analysert på Au og alle platina-gruppe elementene (Os, Ir, Ru, Rh, Pt og Pd), men heller ikke her framkom betydelig anomale verdier (tabell 2). Undersøkelsen bekreftet likevel noe av hovedtanken bak prosjektet, nemlig en obdusert ofiolitt med forvitring, transport, sedimentasjon og eventuell anrik- ning av ofiolittderiverte tungmineraler i de overliggende sedimentene. Ultra- mafittfragmentet i Gunnardalen (UTM 9075/4375) viste et høyt sulfidinnhold (vesentlig i form av magnetkis) og den overliggende sandsteinssekvensen var også anomalt sulfidanriket. Mikroskopering og mikrosondeanalyser viste at magnetkis med pentlandittlameller han overlevd forvitring, erosjon, transport, sedimentasjon og ev. resedimentasjon, diagenese og metamorf rekrystallisasjon på veien fra magmatisk inneslutning i ultramafisk silikatbergart til rekrystal- lisert inneslutning i metasandstein. Rapporten konkluderer med at flere lokaliteter i tilknytning til ofiolitt- fragmenter i Nord-Trøndelag og Sør-Helgeland bør undersøkes fordi denne under- søkelsen kun har tatt for seg et begrenset område hvor vi fra tidligere har kjent til at sandsteinssekvensen over ofiolittfragmentene har vært oksyd- og sulfidførende.
Forfattere
Nilsson, Lars-Petter
Sturt, Brian A.
Kommune
BRØNNØY
Fylke
NORDLAND
Tilgjengelig
NGU-biblioteket

Ofiolittundersøkelser i Snåsa og Lierne: en rekognosering for å påvise mulig økonomisk interessante forekomster av malm, industrimineraler og naturstein.

NGU-RAPPORT
99.114
Publikasjonstype
Utgivelsesår
1999
ISSN
0800-3416
Summary
(Forkortet) Rapporten oppsummerer resultater fra befaring av ofiolittfragmenter i Snåsa og Lierne i månedsskiftet juni-juli samt en kort oppfølgingtur i oktober 1999. Etter undersøkelse av en hel rekke ofiolittfragmenter står vi igjen med to som det er klart verd å følge opp med hensyn til mineralressurs-potensialet nemlig Raudfjellet i Snåsa og FJellraudberget i Lierne.
Forfattere
Nilsson, Lars Petter
Sturt, Brian A.
Ramsay, Donald McDonald
Kommune
SNÅSA
LIERNE
Fylke
TRØNDELAG
Tilgjengelig
NGU-biblioteket