Mareano 2023: Sedimentkarakteristikk, uorganiske miljøgifter og dateringsresultater i områdene Kystbeltet øst for Utsira Nord, NSJ-1 (sørlige Nordsjø) og Skagerrak

NGU-RAPPORT
|
2024.027
|
Forfattere
Jensen, Henning K.B.
Banica, Ana
Bellec, Valerie
|
Utgivelsesår
2025
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2025
ISSN
0800-3416
Prosjektnr
311730
Publikasjonsspråk
nor
Summary
På Mareano-toktene 2023001005 og 2023001009 (FF G.O. Sars) i 2023 ble det tatt sedimentkjerner fra totalt 11 stasjoner i Nordsjøen i Mareano-områdene Kystbeltet (KB) øst for Utsira Nord, NSJ-1 i sørlige Nordsjø, samt NS-SK-Sør_UT-1 og NS-SK-Nord_IT-1 i Skagerrak.
Sedimentene består av silt i Skagerrak, mens prøvene fra Kystbeltet øst for Utsira Nord består av sandholdig silt. Den ene stasjonen fra sørlige Nordsjø NSJ-1, består av siltholdig sand. TOC-verdiene i overflatesedimentene i Skagerrak varierer fra i underkant av 2 vektprosent til 2,4 vektprosent. Andel karbonat utgjør 10 – 15 vektprosent. Resultatene av de geokjemiske analysene av overflatesedimenter viser høye konsentrasjoner for As i prøvene fra Skagerrak, tilsvarende Miljødirektoratets tilstandsklasse III. For de øvrige metallene Cd, Cu, Cr, Hg, Ni, Pb og Zn er nivåene lave, tilsvarende tilstandsklasse I eller II.
Analyser av 5 sedimentkjerner fra Kystbeltet øst for Utsira og Skagerrak viser at det er stabile avsetningsforhold med stabile kornstørrelsesfordelinger, TOC og andel karbonat. Røntgeninspeksjon av sedimentkjerner viser at de er bioturbert. 210Pb-dateringsanalysene av sedimentkjerner fra Skagerrak viser høye til meget høye sedimentasjonsrater på 1,7 millimeter/år og 2,7 millimeter/år i NS-SK-Sør_UT-1 og 20 millimeter/år i NS-SKNord_IT-1. Dateringsanalysene fra den sistnevnte kjernen anses for å være upålitelige pga. sannsynlig påvirkning fra tråling. En datert sedimentkjerne fra Kystbeltet øst for Utsira har en sedimentasjonsrate på 0,6 millimeter/år.
Tungmetallene Hg og Pb viser en økning mot nåtid i 4 av de 5 analyserte sedimentkjernene. Økningen skyldes sannsynligvis menneskelig aktivitet knyttet til bruk av fossile energikilder, og muligvis også utslipp til det marine miljøet fra kjemisk industri og treforedling. Tidsmessig skjer økningen rundt år 1900, når resultatene ses opp mot dateringsresultatene fra 210Pb-analysene. Økning i Hg kan muligvis også tilskrives kjemisk industri og treforedling med utslipp til det marine miljøet.
Ba har anrikning i overflatesedimentene i Skagerrak (NS-SK-Sør_UT-1). Dette tyder på tilførsel i nyere tid, med en anrikning som er 3-4 ganger høyere i forhold til bakgrunnsnivået. Økningen i Ba-konsentrasjoner skyldes mest sannsynlig tilførsel av barytt tilsatt boreslam, og ført med havstrømmer fra Nordsjøen, hvor boring etter gass og olje begynte tidlig på 1970-tallet. Alle øvrige metaller (Cd, Cr, Cu, Ni og Zn) er til stede med stabile konsentrasjoner i kjernene. Det tyder på at det primært er naturlige bidrag. As øker i overflatesedimentene, spesielt i Skagerrak.
Tilgjengelig
NGU-biblioteket