Ajourhold av Grus- og Pukkdatabasen i Midtre Gauldal kommune. Grunnlagsdata for arealplanlegging og forvaltning

NGU-RAPPORT
|
2002.056
|
Forfattere
Wolden, Knut
|
Utgivelsesår
2002
Publikasjonstype
Utgivelsesår
2002
ISSN
0800-3416
Summary
I et treårig samarbeidsprosjekt med Sør-Trøndelag Fylkeskommune er NGU i gang med en kommunevis ajourføring av Grus- og Pukkdatabasen i fylket. For å imøtekomme behovet hos planleggerne for grunnlagsdata i forvaltningen av grus og pukk som byggeråstoff, er de enkelte forekomstene samtidig klassifisert etter hvor viktige de er som, framtidige ressurser for byggetekniske formål.
I de 61 sand- og grusforekomstene i Midtre Gauldal kommune er det 44 massetak, men bare i 3 av disse blir det årlig tatt ut masse. 15 massetak blir sporadisk benyttet, mens de resterende 26 er nedlagt.
4 sand- og grusforekomster og 2 steinbrudd er vurdert som meget viktige i forsyningen av byggeråstoff i kommunen. 13 forekomster er vurdert som viktige, mens de øvrige anses lite viktige i dagens situsasjon.
På grunn av kvalitet, forekomstenes beliggenhet og andre interesser knyttet til arealene er 39 mill.m3 av et totalt volum på 78 mill.m3 vurdert å være utnyttbart til veg- og betongformål.
Berggrunnen i området består i hovedsak av svake bergarter noe som også gjenspeiler seg i løsmassene med høyt innhold av svake bergarter i
grusfraksjonen og mye glimmer og skiferkorn i sandfraksjonen. Best kvalitet finnes i elveørene og elveslettene langs Gaula hvor vanntransporten har slitt ned de svakeste partiklene.
Kommune
MIDTRE GAULDAL
Fylke
TRØNDELAG
Tilgjengelig
NGU-biblioteket