NGU om mineralutvinning og gruvedrift på land

Europa trenger mineralutvinning for å lykkes med det grønne skiftet. Vindmøller, solcellepaneler, batterier, mobiltelefoner, microchips osv. består av mange ulike metaller og mineraler som må utvinnes gjennom en form for gruvedrift. Norge er en viktig produsent av en rekke mineralske råvarer og har et betydelig potensial for drivverdige forekomster av kritiske mineraler. Både EU og USA ønsker strategisk samarbeid med Norge for å sikre forsyning av slike kritiske råvarer. Råvareforsyning er geopolitisk svært viktig: Europa må øke selvforsyningsgraden og den strategiske autonomien hvis kontinentet skal sikre seg en rolle i fremtidens industri- og teknologiutvikling.

Pålagt å kartlegge områder med potensielt drivverdige forekomster

NGU er en statlig etat under Nærings- og fiskeridepartementet. Vår oppgave er å kartlegge Norges geologi og å spre kunnskap om den. Med basis i Norges mineralstrategi er NGU pålagt å prioritere kartlegging av områder med potensielt drivverdige forekomster av kritiske mineraler. Dette mottar vi også øremerket finansiering for å utføre. 

NGU kartlegger ikke havbunnsmineraler

NGUs mineralkartlegging skjer på land, ikke på havbunnen. Kartlegging av havbunnsmineraler hører innunder Sokkeldirektoratets mandat. 

Staten kartlegger, private aktører leter og utvinner

NGUs forskningsbaserte kartlegging av geologi og mineralressurser danner beslutningsgrunnlag for politikere, embetsverk, offentlig forvaltning, lokalt, regionalt og nasjonalt, samt for investorer og industriselskaper. Enkelt forklart kan man si at staten (NGU) kartlegger geologi og ressurspotensial, mens private selskaper gjennomfører stedsspesifikke undersøkelser og utvikler forekomster med utgangspunkt i NGUs offentlige kart og data.

Objektiv, nøktern og faktabasert informasjon

Alle NGUs kart og data er offentlige, og NGU leverer objektiv, nøktern og faktabasert informasjon til både offentlighet og næringsaktører gjennom etablerte formidlingskanaler som www.ngu.no og i direkte dialog.

NGU uttaler seg ikke om private selskapers ressursestimat, tekniske rapporter, eller lignende.

NGU utarbeider ikke egne ressursestimat av den typen kommersielle selskaper har bruk for. Dette finnes det et stort og regulert privat konsulentmarked for.

NGU kommenterer aldri på private selskapers egne undersøkelser eller lønnsomhetsvurderinger.

NGUs kartlegging og kunnskapsformidling danner en viktig kontekst for alle interessenter i både offentlig og privat sektor. NGU formidler løpende om hva mineralske råstoffer er, hvorfor vi trenger dem, hva de brukes til og ikke minst om norsk produksjon og ressurspotensial. Kartleggingen og kunnskapsformidlingen er forankret i både tildelingsbrev og Norges mineralstrategi.

Bredt offentlig og privat samarbeid - nasjonalt og internasjonalt

I tett samarbeid og dialog med vår eier Nærings- og fiskeridepartementet utøver NGU svært aktiv møtevirksomhet og kunnskapsformidling i ulike kanaler. Vi samarbeider tett med mange aktører, både nasjonalt og internasjonalt, og vi deltar aktivt på konferanser, i dialogmøter, på kurs, i debatter osv. Vårt bidrag er alltid det samme: Å spre kunnskap, data og kart om Norges geologi.