NGUs kart over bunnsedimenter (kornstørrelse)

Du kan åpne kartet over bunnsedimenter (kornstørrelse) i full bredde også.

NGUs kart over bunnsedimenter brukes blant annet til naturtypekartlegging og fiske. Kartet viser hva som finnes av sand, grus, stein og blokker i de 10-15 øverste cm av havbunnen.

Ulike typer bunnsediment

Sand, grus, stein og blokk som eksempler på bunnsedimenter på havbunnen.
Eksempel på bunnsedimenter bestående av sand, grus, stein og blokk. Foto: Mareano
Eksempel på bunnsedimenter bestående av sand, grus, stein og blokk. Foto: Mareano

Bunnsedimenter består oftest av en blanding av partikler med forskjellige kornstørrelser.

Eksempler på klasser er:

  • Slam: Finkornete, homogene sedimenter bestående av leir og silt. Slam finnes oftest i dype områder med svake bunnstrømmer.
  • Grusholdig sandholdig slam: Dårlig sorterte sedimenter bestående av leir og silt, men med varierende mengder sand og grus innblandet. Bunntypen opptrer i områder med relativt svake bunnstrømmer.
  • Sand: Dominert av partikler i sandfraksjonen, men kan inneholde små mengder gruspartikler og/eller slam. Sand er oftest et erosjonsprodukt knyttet til bunnstrømmer, og legger seg gjerne der strømstyrken avtar.
  • Grusholdig sand: Sand er den dominerende kornstørrelsen, men bunntypen inneholder også betydelige mengder grus. Grusholdig sand opptrer i områder med relativt sterke bunnstrømmer.
  • Sandholdig grus: Grus er den dominerende kornstørrelsen, men bunntypen inneholder også mye sand. Sandholdig grus er vanlig i områder med sterke bunnstrømmer.

Hvordan tolkes kornstørrelsene?

Til tolkning av kornstørrelse bruker vi landformer tolket fra detaljerte dybdedata, relativ bunnhardhet, video og sedimentprøver av bunnen, samt seismiske data.

Inndeling i bunntype tilpasses målestokk på kartproduktet, samt detaljeringsgraden til dataene som er benyttet under tolking og kartframstilling.

Les mer