(Denne artikkelen ble første gang publisert i 2017).
I april 1815 skjedde det kraftigste vulkanutbruddet i moderne tid, fra en stratovulkan på øya Sumbawa i dagens Indonesia. Vulkanen, som i dag har en diameter på 60 kilometer, spydde ut en kraftig ildsøyle og skapte voldsomme lavastrømmer.
Slaktet husdyr
Utbruddet førte til død og fordervelse, og ekstreme endringer i værforholdene over hele kloden. Avlingene feilet og året etter - 1816 - ble kjent som året uten sommer.
- I Europa kom dette på toppen av flere år med dårlige avlinger. Det igjen førte til at husdyr ble slaktet for at folk skulle unngå sultedøden. Også hestene, som var helt nødvendige transportdyr, måtte bøte med livet, forteller forsker og lagleder Reginald Hermanns ved Norges geologiske undersøkelse.
Syklet 12. juni
Og hva skjedde så...?
Jo, den tyske oppfinneren Karl von Drais tok opp arbeidet med å finne noe som kunne erstatte hesten som transportmiddel. I 1817 introduserte han “Die Laufmaschine”, forløperen til velocipeden. Den 12. juni 1817 foretok han en åtte kilometer lang sykkeltur fra Mannheim til vertshuset “Schwetzinger Relaishaus”.
Klimaendringer
For å sette sykkelen inn i et større perspektiv, forklarer Hermanns det slik:
- Som du nå har lest; et lokalt vulkanutbrudd fører til en global påvirkning av klimaet. Også lokale reduksjoner i klimagasser kan ha global effekt. Når vi bruker sykkelen, i stedet for å kjøre bil eller bruke andre motoriserte kjøretøy, reduserer vi utslippet av klimagasser. Ved å sykle åtte kilometer 12. juni reduserer du utslippet av klimagasser og bidrar til å gjøre oppmerksom på det grønne skiftet. Vulkanutbruddet i 1815 lærte oss at det finnes bare én jord.