Om kort tid kan Norge få sin femte geopark med status som global kultur- og naturarv. Det gir en viktig plattform for å spre kunnskap om geologiens rolle i bærekraftig utvikling.
Det er Fjordkysten regional- og geopark (Fjordkystparken) som sikter seg inn på den anerkjente verdensarvlisten som omfatter 213 geoparker fra hele verden. Parkene representerer geologisk arv av særskilt internasjonal viktighet, og formidler aktivt sammenhengen mellom geologi, - kultur, - og naturarv.
Fjordkystparken omfatter kommunene Solund, Hyllestad, Fjaler, Askvoll og deler av Sunnfjord, og kan skilte med å være Norges første og eneste kombinerte regional- og geopark.
-Dette området er en skjult perle, med fantastisk geologi og naturopplevelser som mange ikke er klar over. Her kan man beundre ikoniske fjell som vitner om en spennende geologisk historie i vakre naturomgivelser, forklarer prosjektleder og geolog Espen Bråstein.
Han var denne sommeren vertskap da to representanter fra UNESCOs evalueringsgruppe besøkte Fjordkystparken.
-Vi ser av turistenes reisemønstre at de fleste foretrekker de indre delene av Sognefjorden eller kjører E39 på vei nord eller sør. Vi håper derfor at en UNESCO-status for geoparken vår vil øke bevisstheten om områdets kvaliteter for et bredere publikum, slik at flere velger å reise langs de ytre deler av kysten. I tillegg mener vi at vår enestående geologi fortjener anerkjennelse gjennom en UNESCO-status, legger han til.
Forhistorisk fjellkjede
Den unike geologien i det vestlandske kystområdet har vært gjenstand for geologisk forskning siden 1823, da det første geologiske kartet over deler av Norge ble publisert av den tyske geologen Carl F. Naumann.
- Det er få steder i verden hvor det er lettere å studere den kaledonske fjellkjedens utvikling og kollaps på et så begrenset geografisk område. Vi har for eksempel konglomerater som ble avsatt høyt oppe i fjellkjeden og som i dag er mer eller mindre sidestilt med eklogitter dannet på 60 - 90 km dyp. Det som gjør dette ekstra fascinerende, er at dateringen av både eklogitter og konglomerater gir tilnærmet samme alder, forklarer Bråstein.
Den dag i dag forskes det på den 400 millioner år gamle fjellkjeden som engang var høyere enn Himalaya. Den kaledonske fjellkjeden strakte seg fra Amerika, Irland og Skottland gjennom Skandinavia og helt opp til Svalbard. De høyeste fjellene var antagelig på Nordvestlandet. I dag er det meste av fjellkjeden borte, men fjellene i Fjordkystparken står igjen og vitner om enorme krefter som har preget geologien over millioner av år.
- Erosjon alene kan ikke forklare hvordan 50 - 60 km med overliggende bergarter er blitt fjernet, slik at eklogitter, dannet på store dyp, er blitt eksponert på overflaten. Forklaringen ligger i de komplekse geologiske prosessene, synliggjort blant annet under Solund, Lihesten og Kvamshesten. Her er Nordfjord - Sogn Detachment godt eksponert, sier Bråstein.
Nordfjord - Sogn Detachment Zone er en flere kilometer tykk skjærsone under konglomeratet, som bukter seg gjennom parken.
- Skjærsonen har hatt en vertikal bevegelse på minst 10 kilometer, og samtidig som konglomeratet ble nedforkastet til havnivå, ble bergartene i den såkalte ligg-blokken løftet opp (eduction), på grunn av prosesser i mantelen. Slik ble eklogitter og konglomerater nesten sidestilt, forteller Bråstein.
Tradisjonsrik kystkultur
Regionen er også kjent for sin tradisjonsrike kystkultur som har vokst fram av betingelsene fra den røffe naturen og den spektakulære geologiske arven.
- I tillegg til å formidle vår fascinerende geologiske historie til lokalbefolkningen og turister, er Fjordkystparken også opptatt av å bevare vår kystkultur. Dette inkluderer de vakre gamle naustene, som minner oss om en tid hvor fiske ofte i kombinasjon med landbruk var den viktigste næringsveien. Parken arbeider også for å bevare kystlyngheiene ved hjelp av tradisjonell lyngbrenning og beiting med norsk villsau. Denne gamle tradisjonen strekker seg flere tusen år tilbake og som - en bonus - også gir geologer lettere tilgang til å studere fjellgrunnen, sier Bråstein med et smil.
Han roser NGU, universitetene i Oslo, Bergen og Trondheim, samt Høgskulen på Vestland for sine bidrag i søknadsprosessen. I tillegg har lokalbefolkning, ordførere og politikere bidratt til at UNESCOs representanter skulle få et minnerikt besøk. Enkelte ordførere stilte til og med som privatsjåfører under besøket.
- Vi er naturlig nok spente på utfallet av besøket fra de to representantene fra UNESCO. Selv om de holdt sine kort tett til brystet, virket det som de var svært fornøyde med det de fikk se og oppleve, og tilbakemeldingene var utelukkende positive. Vi er derfor ganske optimistiske, avslutter Bråstein.
Konglomerat er en grovkornet sedimentær bergart dannet ved herding av løsmasser og er sammen med metamorfe og magmatiske bergarter en av tre hovedbergarter.
Eklogitt er en metamorf bergart hvor mineralene i bergarten er omdannet på grunn av et svært høyt trykk og temperatur.