18. mars 2010

Vegaøyene på Verdensarvlisten

Vegaøyene i Nordland har vist livskraft i 1500 år. Landskapet er preget av en bred og sterkt utviklet strandflate, med til sammen 6500 øyer, holmer og skjær. Nå er øysamfunnet på Helgelandskysten ført opp på den prestisjetunge Verdensarvlisten.
Strandflaten er svært godt utviklet i øysamfunnet Vega. (Foto: MD)I>

Bare fem steder i Norge har så langt oppnådd status som en del av verdens viktigste natur- og kulturarv.

I tillegg til Vega, er Røros, Urnes stavkirke, bryggene i Bergen og et helleristningsfelt i Alta, innlemmet på UNESCOs eksklusive liste.

Landskapsutviklingen
- Dette var veldig artig, sier forsker Terje H. Bargel ved Norges geologiske undersøkelse.

NGU har bidratt med kunnskap om den særegne geologien og topografien på Vegaøyene i verdensarvsøknaden til FN, som ble sendt i januar i fjor.

- Når vi ser på landskapsutviklingen, er strandflaten svært godt utviklet i dette området. Strandflaten er typisk for kyster som har vært nediset; med øyer, holmer og skjær som stikker opp av havet. Vi finner slik skjærgård langs hele norskekysten fra Stavanger til Magerøy, men på Vegaøyene er den spesielt godt utviklet: 6500 øyer, holmer og skjær ligger i et bredt grunntvannsområde på hele fem-seks mil, forteller Bargel.

Samspillet med naturen
Det var under UNESCOs 28. komitemøte i kinesiske Suzhou 1. juli at de 750 delegatene valgte å føre opp Vegaøyene på Verdensarvlisten. I begrunnelsen la UNESCO vekt på samspillet mellom natur og menneske.

- Vega viser på en unik måte hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom 1500 år har opprettholdt et livskraftig samfunn like under polarsirkelen, heter det blant annet i vedtaket, som har lagt særlig vekt på den spesielle ærfugldriften og på duntradisjonene.

Det nye Verdensarvområdet omfatter 1037 kvadratmeter åpent og værhardt kulturlandskap i en blanding av hav og land.

- Hovedstrandlinja fra yngre dryas, som markerer slutten av siste istid for 10.000 år siden, er tydelig utviklet i fjellet og vitner om frostsprengning og tøffe forhold. På den lavtliggende delen av Vega ligger også en stor endemorene fra eldre dryas som forteller om et kraftig breframstøt for 12.200 år siden, opplyser forsker Terje H. Bargel.

Følge opp statusen
En lettet og glad ordfører Einar Silseth i Vega kommune er svært fornøyd med resultatet:

- Det var en helt spesiell og svært emosjonell opplevelse da Vegaøyene ble presentert på storskjerm i den store kongresshallen i Suzhou. Nå skal vi gjøre vår del av jobben for å følge opp statusen som verdensarvområde, sier Silseth til Helgeland Arbeiderblad.

Miljøvernminister Knut Arild Hareide fastslår at verdensarvområdet Vegaøyene setter fokus på Norge i det internasjonale samfunn. - Norge bidrar samtidig til å oppfylle sine internasjonale forpliktelser i UNESCOs konvensjon for vern av nettopp verdens kultur- og naturarv, sier han.