Nye detaljerte geologiske data over store deler av Ulefoss kan bidra til bedre arealplanlegging. Målingene, som er gjort fra helikopter, dekker blant annet Fensfeltet, et lovende område for framtidig utvinning av sjeldne jordarter.
- Vi har undersøkt et større område enn tidligere og gjort kartleggingen av magnetisme og radioaktivitet mer detaljert, opplyser seksjonsleder Marco Brönner ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).
Magnetisme
Bergarter har ulike magnetiske egenskaper. Ved å måle magnetisme er det blant annet mulig å skille mellom geologiske enheter nedover i bakken og samtidig finne ukjente forkastningssoner.
- Kartleggingen gir oss en bedre oversikt over hvilke bergarter som befinner seg hvor, og hvilken retning og utbredelse de har. Vi kan se kvaliteten i berget og eventuelle svakhetssoner, noe som kan ha betydning for utbygging av infrastruktur. Men jo dypere vi måler i bakken, desto mindre detaljert blir resultatene, forklarer Brönner.
Radioaktivitet
Naturlig bakgrunnsstråling fra radioaktive elementer er også viktig kunnskap ved planlegging av nye boliger, skoler eller barnehager.
- Området ved Ulefoss har grunnfjell med delvis høyt innhold av thorium og uran, som er radioaktive grunnstoffer. Et bedre kart over fordeling av radioaktive stoffer er viktig informasjon for utbyggere av veger. Overskuddsmasser kan være deponeringspliktig om de har for høy konsentrasjon av radioaktive elementer. De lokale bergartene kan også inneholde uran, som igjen er kilde til helseskadelig radongass, sier Brönner.
Sammen med sine kolleger skal han nå arbeide videre med resultatene, for at forståelsen for geologien i Ulefoss-området blir så god som mulig.
Fen-data kan lastes ned fra vår Geoscience Portal
Kartleggingen fra helikopteret ble gjort over ti dager i juli.
Fensfeltet har Europas største påviste forekomst av sjeldne jordarter. Sjeldne jordarter eller Rare Earth Elements (REE) er nødvendige råvarer for en lang rekke produkter, men årets målinger var ikke direkte knyttet disse mineralene.