Halvveis inn i FNs havforskningstiår setter Europa en ny standard for innsamling og deling av marine data. NGU bidrar med viktige data til det digitale prosjektet EMODnet.
Den EU-finansierte portalen EMODnet formidler data om blant annet batymetri, geologi, biologi, kjemi, fysikk, havbunnshabitater og menneskelige aktiviteter som akvakultur og fiske. Ingen annen region i verden kan tilby en like omfattende database for sitt havområde.
- I Europa har vi harmonisert data fra våre havområder, det gir en fordel både for forvaltning, industri og bærekraftig utvikling, forteller Henry Vallius, seniorforsker ved Finlands geologiske undersøkelse (GTK), og tidligere koordinator i EMODnets geologiske arbeidsgruppe.
Til sammenlikning opererer USA med tre ulike dataformat for sine havområder; Atlanterhavet, Mexicogulfen og Stillehavet.
Se også: Slik jobber Norge med livet i havet.
Omfattende kartlegging
Siden 2009 har 120 organisasjoner og land deltatt i den omfattende datainnsamlingen fra Europas kyst- og havområder.
- De marine havområdene henger sammen, men det gjør nødvendigvis ikke dataene. Innsamling og harmonisering av data gir oss bedre scenario-baserte planer slik at vi får en bærekraftig forvaltning av de marine områdene, forklarer Anu Kaskela, forsker ved GTK. Kaskala har nettopp overtatt som ny koordinator for EMODnets arbeidsgruppe for geologi.
Å oversette nasjonale data til en felleseuropeisk standard krever gode møteplasser for drøfting og utveksling. Nylig var representanter fra 25 land samlet i Trondheim for å drøfte neste dataleveranse.
- Utfordringen er at alle landene følger egne, nasjonale standarder – som ikke alltid harmoniserer med et felles europeisk format som er lett å forstå for brukerne. Derfor har vi grupper med eksperter som sikrer at dataene blir kompatible og brukervennlige, forklarer Kaskela.
Norge – en viktig bidragsyter
Norge var blant initiativtakerne til etableringen av FNs havforskningstiår. Tiåret skal bidra til å nå bærekraftsmålene gjennom å stimulere og koordinere forskningsinnsatsen nasjonalt og globalt. NGU, som deltar under temaet EMODnet Geology, er en av flere norske etater og organisasjoner som leverer marine data til EMODnet.
- NGU bidrar i EMODnet Geology med å levere harmoniserte data til den sentrale databasen. Dataene vi leveres hentes fra NGUs egen database, for eksempel informasjon om bunnsedeimenter og landformer, forklarer Reidulv Bøe, seksjonsleder for maringeologi ved NGU.
Samarbeidet med de europeiske kollegaene er viktig for NGU.
- Det er svært nyttig å se hvordan søsterorganisasjoner i andre land arbeider og utveksle erfaringer. Vi ser også at dataene vi leverer faktisk blir brukt. Dataen fra bunnsedimentene vi leverer brukes for eksempel av EMODnet Seabed Habitats til å modellere habitater, avslutter Bøe.