NGU har saumfart øyriket Smøla og funnet en rekke geologiske perler i landskapet. Mye er egnet for tilrettelagte naturopplevelser.
I det treårige programmet Geologiske ressurser i Møre og Romsdal, har Norges geologiske undersøkelse (NGU) blant annet sett nærmere på steder som har en verdi for opplevelse, undervisning, og/eller vitenskap.
Her kan du blant annet se en StoryMap med gode, geologiske historier fra øya Smøla på grensen til Trøndelag.
- Slike steder kaller vi geosteder, og vi samler dem i NGUs kart over geologisk arv, forteller forsker og geolog Terje Solbakk.
Samtidig er geologisk arv viktig i forvaltningen, i likhet med alt annet naturmangfold.
Typisk for strandflata
Solbakk fortsetter:
- Møre og Romsdal er et fylke som byr på mye geologiske arv. Men hvordan kan vi ta denne kunnskapen i bruk for akkurat opplevelser? Vi har spesielt hatt en gruppe og et område i vår geologiske kikkert, nemlig opplevelsestilbyderen og øyriket Smøla.
Det er ikke akkurat høye fjell som karakteriserer Smøla. Landskapet er flatt, høyeste punkt er 70 meter over havet. Men Smøla er blant de fremste eksemplene på strandflata; bremmen mellom fjell og storhav som karakteriserer store deler av kysten vår. I tillegg til de store øyene er det mer enn 6000 små øyer og holmer, som holder stormbølgene ute og sørger for gode forhold for båtliv.
Rart og mystisk
- Smøla har også en svært interessant berggrunn, som forteller viktige deler av Norges geologiske historie. Og innimellom landskapets flathet finner også noen rare og mystiske fortellinger, forteller Solbakks kollega, forsker og geolog Tom Heldal.
- I NGUs kart over geologisk arv har vi samlet geostedene, men vi ønsker også å vise frem mulige måter å presentere dem på. Dersom du arbeider med å tilby naturopplevelser, kan NGUs produkter gi mye informasjon som du kan pakke inn i ditt tilbud, påpeker Terje Solbakk.
En slik presentasjonsmåte er rullehistorier, eller StoryMaps. I fortellingen øverst i denne artikkelen viser Tom Heldal og hans NGU-kolleger fram mange av de gode historiene fra Smøla gjennom en fortelling om øyas geologiske historie, eller geologiske arv om du vil.
- Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Møre og Romsdal fylkeskommune inngikk i mai 2022 en treårig samarbeidsavtale om kartlegging av geologiske ressurser i fylket.
- Avtalen omfattet undersøkelser av mineralpotensialet for jern, titan, vanadium og andre mineralske ressurser, vurdering av muligheter for geotermisk energi og eksportrettet pukkproduksjon, kartlegging av geologisk arv for blant annet reiselivet, samt geokjemiske undersøkelser. Geofysiske målinger fra helikopter startet allerede sommeren 2022.
- Avtalen har en samlet verdi på 15 millioner kroner, hvor utgiftene er fordelt med 7,5 millioner kroner på hver part.