
Forsyningspotensialet til mineraler og metaller blir stadig viktigere. I 2024 utvidet EU sine prioriteringer med nye strategiske sektorer. Nå skal den nordiske rapporten om kritiske råvarer også oppdateres.
På oppdrag fra Nordic Innovation vurderte den opprinnelige rapporten fra 2021 tilgjengeligheten og etterspørselen etter kritiske råvarer (CRMs) i det nordiske industrielle økosystemet, og ga viktige innsikter i sikring av råvarer for det grønne energiskiftet.
Siden den gang har Europa imidlertid revidert sine CRM-prioriteringer og inkludert en ny kategori strategiske råvarer som er kritiske for forsvar og høyteknologiske sektorer. Disse oppdateringene er blitt formalisert i 2024-loven om kritiske råvarer (CRMA).
Nordisk tilnærming

- Dette er et viktig tema som er relevant for det grønne skiftet og den større overgangen som hele samfunnet går gjennom. Rapporten fra 2021 var en betydelig suksess med stor spredning i industrien og blant andre beslutningstakere. Vi mener det er viktig å ta en nordisk tilnærming og lage en oppdatert versjon nå. Vi er takknemlige for det sterke samarbeidet vi har med de geologiske undersøkelsene i Norden, og andre deltakende organisasjoner.
Det fremhevet Sindre Stemshaug Bornstein, administrerende direktør i Nordic Innovation, i sin åpningstale på Oslo-toppmøtet for Nordic Forum on Raw Materials nå i mars.
Med tanke på disse endringene vil den reviderte versjonen av rapporten revurdere det nordiske primærressurspotensialet, med større vekt på sikkerhetsaspekter, inkludert behovene innen forsvarsteknologi. Ved å tilpasse nordiske ressursdata til de siste europeiske utviklingene, tar initiativet sikte på å styrke regional selvforsyning og motstandskraft i råvareforsyningen.
Publisert i løpet av 2025
Studien dekker Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island og Grønland. Materialet som brukes i studien er basert på separate datakilder fra hvert av de nordiske landene.
Sammen med Nordic Innovation utnyttes den samlede kunnskapen i de nordiske landene i rapporten. Prosjektet ledes av Geological Survey of Finland (GTK), og følgende partnerorganisasjoner er involvert i prosjektet: Geological Survey of Sweden (SGU), Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS), Geological Survey of Norway (NGU), University of Iceland (HI), Iceland GeoSurvey (ÍSOR) og Ministry of Business, Trade, Mineral Resources, Justice, and Gender Equality, Government of Greenland.
Den oppdaterte rapporten vil bli publisert senere i år - 2025.
Se rapporten fra 2021: The Nordic Supply Potential of Critical Metals and Minerals for a Green Energy Transition
Vær blant de første som mottar rapporten. Meld deg på interesselisten.