7. mai 2010

Opprinnelsen til Tepui-fjellene i Brasil

Vi har et prosjekt om Brasil i geografien, og vi har funnet disse underlige tepui-fjellene. Det finnes lite fakta om dem på Internett. Hva er deres opprinnelse? Hva er grunnen til den "avkuttede" formen, kan det være erosjon og forvitring som har bidratt til dette? Og hvordan oppsto sinkhullene som befinner seg inne i fjellene?

Tepui er virkelig en av naturens undre! Andre synonyme navn er ”Mesa”, og hvis de er mindre: ”Butte” (som i Western-filmer). De er rett og slett rester av et gammelt, hevet landskap som i store deler er erodert vekk av fluviale (vann)- og skrånings-prosesser. 

På et eller annen tidspunkt for mange millioner år siden ble et flatt landskap hevet gjennom tektonikk. Det er en naturlov at så snart en landflate blir hevet, prøver vann og vær å kutte inn i landskapet for å bringe det ned på havnivå igjen. Elver skjærer seg ned i landskapet og underminerer (undercutting) slik att skråninger blir bratte (Bilde 1). Hvis dette fortsetter blir restfjellen mindre og mindre og til slutt er den hevede landflaten erodert vekk. Tepui er rett og slett ett skritt lenger i prosessen sammenlignet med for eksempel Grand Canyon (Bilde 2), og den ”avkuttede” formen er en rest fra det originale flate landskapet.

Fluvial erosjon og skråningsprosesserProsesser ved fluvial erosjon og skråningserosjon


 Grand Canyon: elver har kuttet seg ned i en hevet overflate og spis seg inn i fjellet, Forstadiet til "Tepui" er dannet.

 

Det er Vanskelig å svare på hvorfor man finner sinkholes i Tepui. Kanskje er enkelte Tepui dannet i kalk-, dolomitt, eller sandstein der det er vanlig at sinkhull dannes. Vi må også huske att den "originale” flaten er veldig gammel, og forvitring har hatt lang tid til å lage ”rare” formasjoner.