Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har nye datasett som viser uran i Norge. – Uran er den største kilden til den helseskadelige gassen radon. Det nye datasettet er svært nyttig for kommuner, arealplanleggere og forskere, fordi det viser hvor det fins naturlig uran, sier NGUs seksjonsleder Marco Brönner.
Datasettet brukes som del av planleggingsverktøy og kan lastes ned fra NGUs nettside og geonorge.no. Et interaktivt urankart kommer etter planen i løpet av 2025 og skal oppdateres med nye data ca. annethvert år.
Kombinerer målinger for å gi bedre data
Datasettet viser hvor det finnes uranrike bergarter og/eller løsmasser. Det er basert på eksisterende geologiske kart og databaser, blant annet:
• Radioaktiv stråling fra naturlig radioaktivitet i bakken som måles fra fly eller helikopter.
• Prøver fra NGUs kart over geokjemi.
• Berggrunnsgeologi.
- Datasettet viser resultater fra høyoppløselige uranmålinger fra fly og helikopter med 250 m oppløsning. Hvor det ikke finnes flymålinger brukes berggrunnskart og et gjennomsnittlig uraninnhold utledet fra flymålinger og steinprøver som er samlet inn fra ulike geologiske formasjoner.
- 0,6% av landet er definert som «usikkert» når det gjelder urannivået, noe som skyldes utilstrekkelige data eller vannflater.
- NGUs flymålinger kan måle naturlig forekommende radioaktive isotoper som uran, i områder med tynn opp til ca. 1 meter overdekke. Uranrike fjellformasjoner som er skjult under tykkere dekker eller ugjennomtrengelig jordlag gjør resultatene mer usikre.
Les mer om metodene i publikasjon “Extrapolating a uranium map of Norway: Implications for country-scale geogenic radon risk mapping” på Sciencedirect.com.
Omtrent 2,5% av landet er identifisert som områder med potensial for «høyt» og «meget høyt» uraninnhold grunnet geologiske forhold.
- Ved å kombinere disse målingene har vi et mye bedre datagrunnlag enn tidligere. Høye urannivåer i berggrunnen er en av hovedfaktorene som kan gi økt risiko for radon i bygninger. Siden uran er den største kilden for radon bør man være ekstra oppmerksom hvis man skal bygge leiligheter eller andre bygninger i områder med høyt urannivå, oppfordrer Brönner. Les mer om radon i arealplanlegging på DSAs nettside.
Nytt radonkart i 2025
Det jobbes også med et nytt landsdekkende radonkart.
- Dette urandatasettet vil være et steg mot et nytt og enda mer nøyaktig radonkart. Vi hadde håpet at det nye radonkartet skulle bli ferdig i 2024. Men det ser nå ut som det blir 2025 på grunn av mer omfattende arbeid og blant annet en brukerundersøkelse av kartet før lansering, opplyser NGUs seksjonsleder.