NGU sterkt til stede på geokonferanse

Image
Bilde av mann ved skiltet til Høgskulen på Vestlandet.
Forsker Jochen Knies ved inngangen til Høgskulen på Vestlandet i Bergen. Det er her den geologiske vinterkonferansen finner sted. Foto: Gudmund Løvø

Hva skjer med Arktis i en varmere verden? – Svarene skal vi om noen år adressere til det internasjonale samfunnet og beslutningstakerne, sier Jochen Knies, NGU-forsker og professor 2 ved UiT Norges arktiske universitet.

Som professor 2 i Tromsø ble Knies høsten 2023 tildelt hele 12,5 millioner euro fra EU til det seks år lange forskningsprosjektet «i2B – Into the Blue». Her skal et forskere gå millioner av år tilbake i tid for å finne svar på hva som kan skje i Arktis i framtida.

Arbeidet skal gjennomføres i samarbeid med NORCE/Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen og polarforskere ved Alfred Wegener Institutt (AWI) i tyske Bremerhaven.

Klimaarkiv

Denne uka var Knies invitert til den geologiske vinterkonferansen i Bergen i regi av Norsk Geologisk Forening (NGF) til å holde et key note-foredrag i plenum om klimaforskningen i Polhavet. Svært mange var møtt opp i auditoriet på en konferanse som i år samlet over 200 geovitere fra hele landet, og som ble arrangert for 36. gang.

Jochen Knies fortalte blant annet om planene i 2025 og 2026 om å hente inn klimaarkiv fra bunnsedimenter i perioden fra 16 millioner år til tre millioner år siden – en periode uten is i Polhavet, samtidig som CO2-innholdet i atmosfæren var høyt.

Over 200 deltakere er registrert på den geologiske vinterkonferansen i Bergen. Dette er fra plenumsforedraget med Jochen Knies. Foto: Gudmund Løvø
Over 200 deltakere er registrert på den geologiske vinterkonferansen i Bergen. Dette er fra plenumsforedraget med Jochen Knies. Foto: Gudmund Løvø

Maringeologi

NGUs seksjon for maringeologi er sterkt representert på vinterkonferansen. Foruten at medarbeidere er representert med postere, er flere forskere hovedforfattere på foredrag.

Christine T. Kolsgård har snakket om hvordan sand forflytter seg på havbunnen i den sørlige delen av Nordsjøen, mens kollega Celine Golda har tatt for seg bunntråling og karbonlagring.

Henning Jensen snakker om miljøpåvirkning i norske havområder, mens Daniel Wiberg forteller om geologisk kartlegging i områder med mye menneskelig aktivitet.

Skredfare

Skred og andre geofarer har også en egen sesjon under vinterkonferansen. NGU-forsker Odleiv Olesen har holdt et foredrag om faren for skred langs en forkastningssone i Troms. Han viste til kartlegging av et jordskjelv ved Piggtinden, som fant sted for mindre enn 2500 år siden.

- Jordskjelv kan trigge skred og utløse tsunamier. Det må vi forstå og være forberedt på, sa han blant annet under foredraget.

Også faren for fjellskred i nærheten av norske havner og nordlige seilingsruter er et tema på konferansen.

Nyhetsarkiv Meld deg på vårt nyhetsbrev