
FNs kontor for katastrofeforebygging (Disaster Risk Reduction – UNDRR) og den sveitsiske regjering var 2.-6. juni vertskap for konferansen Global Platform for Disaster Risk Reduction (GPDRR). NGU og Norsk Romsenter, begge etater under Nærings- og fiskeridepartementet, presenterte tjenesten InSAR Norge på en felles utstillerstand.
Sendai-rammeverket 2015-2030
I 2015 vedtok FN det såkalte Sendai-rammeverket, som skal gjelde til 2030. Sendai-rammeverket skal forbygge katastrofer og redusere risiko, gjennom tiltak for lavere dødelighet, færre berørte, mindre økonomisk tap, styrket varsling og mer bærekraftig bistand. I Norge er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kontaktpunkt for Sendai-rammeverket. Årets GPDRR-møte på FN-konferansen var en viktig milepæl for å vise fram resultater og utfordringer, fem år før Sendais rammeperiode avsluttes i 2030.
Statssekretær til stede
Stine Renate Håheim er statssekretær for utviklingsminister Åsmund Aukrust. Hun var til stede under konferansen i Genève, og uttaler i en video fra Norges kontor i Geneve at «…det viktigste katastrofearbeidet er å redusere risiko, bygge motstandsdyktighet og å beskytte dem som trenger det mest».

InSAR - bakkeovervåking for en tryggere verden
Under overskriften "Norwegian Ground Motion Service: A Scalable Vision for Global Risk Management; Powered by Space-Based Technology» presenterte NGU og Norsk Romsenter tjenesten InSAR Norge i konferansens innovasjonshall. InSAR Norge er en digital tjeneste som visualiserer bakkebevegelse og innsynking med millimeterpresisjon. Teknologien gir en moderne og effektiv overvåking og synliggjøring av områder med fare for skred, setninger og andre geofarer – et svært viktig bidrag til framtidens katastrofeforebygging.
-Vårt mål som utstiller var å vise frem InSAR Norge og alle muligheter med tjenesten til resten av verden. Vi deltok under temaparaplyen "geohazard and early warning" og fikk gode tilbakemeldinger! For oss er det viktig å få fram potensialet med InSAR for alle land, slik at vi kan etablere en global plattform, som alle fritt kan bruke! Det forklarer avdelingsdirektør i NGU, Gudrun Dreiås Majala.
Om SAR
SAR står for Syntetisk Apertur Radar, og er en aktiv radar som bruker mikrobølger for å ta bilder av jordoverflaten. Du kan lese mer om InSAR-teknologien og tjenesten her: