
NGUs medarbeidere er ofte representert i velrenommerte vitenskapelige tidsskrift. Tre artikler i en spesialpublikasjon fra Geological Society of London, og to artikler i Nature Communications, er noen av vårens eksempler.
- Norges geologiske undersøkelse presterer godt innen forskning, og publiserer vitenskap på et høyt internasjonalt nivå. Det er samtidig viktig at NGUs forskning er relevant, og understøtter vår strategi og vårt samfunnsoppdrag, sier NGU-direktør May Britt Myhr.
- Vi har klare styringssignaler fra våre eiere om at NGU skal bidra til økt verdiskaping i samfunnet. Generelt sett prioriterer vi derfor innsatsen på en måte som gir størst mulig bærekraft, og som har stor samfunnsøkonomisk nytteverdi, påpeker Myhr.
I 2024 var medarbeidere ved NGU forfattere på mer enn 80 vitenskapelige publikasjoner. Året før var NGU-ere representert i over 100 publikasjoner.
Her er noen av de siste publikasjonene:
Geofysiske undersøkelser
Sofie Gradmann er medredaktør i spesialpublikasjon 557 «Structure and Evolution of Laurussian Orogens in Europe and North America from Geophysical Investigations» fra Geological Society of London. Her samles 14 artikler om geofysiske studier fra et stort internasjonalt forskermiljø.
NGUs medarbeidere bidrar i tre artikler:
Laurent Gernigon m/fl.: «Precambrian and Caledonian basement inheritance on the Finnmark Platform (Norwegian Barents Sea): insights from high-resolution aeromagnetic data». Resultater og tolkninger av magnetiske målinger fra fly av bergartene som strekker seg fra fastlandet og ut i Barentshavet, for å forbedre forståelsen av grunnfjellet, strukturene i dypet og den geologiske utviklingen i området.
Odleiv Olesen m/fl.: «Caledonian basement deformation related to oblique continent-continent collision in Scandinavia – insight gained from the interpretation of potential field data». Nye geofysiske studier av tektoniske enheter, kaledonsk deformasjon og transportavstanden til de eldste prekambriske bergartene i Fennoskandia – et tema som har vært vitenskapelig diskutert i mange år.
Sofie Gradmann, Johannes Jakob og Odleiv Olesen er medforfattere i Maxim Smirnov m/fl.: «Crustal structure of the Central Norwegian Caledonides and underlying basement with the Atnsjø tectonic window, inferred from magnetotelluric data». Studien kartlegger resistivitetsstrukturen i undergrunnen, grunnfjellet under Gudbrandsdal antiklinal, i tillegg til viktige enheter som kan knyttes til kaledonske strukturer.
Isavsmelting i nord og sør
Nye vitenskapelige artikler med NGU-forskere er også publisert i Nature Communications:
Jochen Knies m/fl.: «Arctic fjord ecosystem adaptation to cryosphere meltdown over the past 14,000 years». Artikkelen omhandler smelting av ismasser i Arktis, i et episenter for globale endringer, med oppvarming som gir nedsmelting av havis og tap av isbreer. Et frampek mot det store forskningsprosjektet Into the Blue.
Dag Ottesen, medforfatter i James D. Kirkham m/fl.: «Change in iceberg calving behavior preceded North Sea ice shelf disintegration during the last deglaciation». Studier av hvordan kalving av isfjell påvirker isbremmenes stabilitet, spesielt i Antarktis. En isbrem er et tykt lag med flytende is som strømmer fra land, strekker seg ut over kontinentalsokkelen, og er viktig for stabiliteten til innlandsisen.
Evaluering av forskningen
I 2022 og 2023 gjennomførte Forskningsrådet en evaluering av forskning innenfor naturvitenskap i Norge (EVALNAT). Her blir NGU som helhet anerkjent som en internasjonal vellykket, forskningsorientert geologisk undersøkelse.
Her heter det blant annet at «arbeidet deres er svært viktig for samfunnet», og at «flere av NGUs forskningsgrupper publiserer tverrfaglige og internasjonale forskningsartikler av høy kvalitet i betydelige tidsskrifter – for eksempel Nature Communications og Science - noe som fører til internasjonal anerkjennelse for NGU».
- Når vi leser denne rapporten er det viktig å ha i mente at vi er en offentlig etat med pålagte oppgaver, og at vår forskningsaktivitet skal reflektere dette. Men evalueringen viser at NGU som helhet presterer godt innen forskning, og at forskningen ved NGU er svært relevant, understreker direktør May Britt Myhr.
PS: Research.com har nylig rangert forskere i geovitenskap rundt omkring i verden. Den norske listen inneholder 119 navn.