4. februar 2008

Kongen feiret bergindustrien

Kongen kom og Bergindustriens landssammenslutning (BIL) feiret 100 år. Et festmøte på Grand hotell i Oslo og en stor utstilling foran Stortinget var rammen rundt dagen. HM Kong Harald var en av mange steininteresserte på Eidsvolls plass.
TOPPMØTE: H.M. Kong Harald besøker NGUs utstilling i Oslo. Fra venstre NGUs Peer-Richard Neeb, Elisabeth Gammelsæter, leder av Bergindustriens Fellessekretariat, Øystein Rushfelt, styreleder i BIL, Agnes Raaness (med ryggen til) og kong Harald. Foto: Rolv Dahl
I SENTRUM Det var stor interesse for NGUs utstilling på Eidsvoll plass. Foto: Peer-Richard Neeb

Ulykkesdagen fredag den 13. ble en lykkens dag for bergindustrien i april 2007: 100-årsjubileet trakk selveste kong Harald til festlighetene.

Stor geo-quiz

Norges geologiske undersøkelse (NGU) var også sterkt til stede: Sammen med Norsk Bergverksmuseum, NTNU og Palmer Gotheim Skiferbrudd, presenterte NGU mineralressursenes rolle i samfunnet.

 

 

Den sentrale plasseringen foran Stortinget, det flotte været og de

SPØRSMÅL: NGU-forskerne Rolv Dahl og Agnes Raaness svarte på spørsmål om geologi i Oslo under BIL-jubileet. Foto: Torbjørn Wilhelmsen, Headvisor.com
gode utstillingene bidro til at mange forbipasserende brukte et ekstra kvarter av sitt liv på geologi denne dagen.

Mange deltok i en kunnskapskonkurranse om geologi der premien var en reise for to til Svalbard. For å finne svarene, måtte utstillinger og brosjyrer studeres grundig. Over 200 svar kom inn. Og som flere sa: "Jeg vinner sikkert ikke, men jeg har i alle fall lært noe i dag!"

 

Spør en geolog

I tillegg var mange interessert i å høre om lokal geologi, steintyper,

REISE: Stor interesse for å vinne en reise til Svalbard. En gruppe sykkelbud gjorde også sitt for å nå opp. Foto: Agnes Raaness
operabygg med og uten norsk stein, thorium, grunnvarme og skred. Også NRKs utegående reporter fra Nitimen stakk innom utstillingen

Forskerne Rolv Dahl og Agnes Raaness, som bemannet NGUs stand, svarte etter beste evne og forsynte folk med brosjyrer. Mange ville også bestille bøker fra NGU.

Peer-Richard Neeb, som hadde hovedansvaret, var fornøyd.

 

Celebert besøk

NGU fikk også besøk av kong

OPERAEN: NGUs forskere Rolv Dahl, Agnes Raaness og Peer-Richard Neeb avsluttet jubileet med en omvisning i den nye operaen i Bjørvika. Her står de på italiensk carara-marmor på taket av bygningen. Foto: Halfdan Carstens
Harald med følge. I tillegg til kunnskap om geologi og NGU, fikk Kongen med seg en bit trondhjemitt fra Rennebu, av samme type som legges på Operabygget.

Etter omvisning på utstillingen, fortsatte Kongen til Grand Hotell, der han deltok i festmøtet for BIL.

Audiens og gaver

I anledning møtet fikk for øvrig NGUs administrerende direktør Morten Smelror audiens hos kong Harald, sammen med flere andre. Smelror sto også for utdeling av gave til BIL fra NGU på festmiddagen om kvelden.

To innrammede geologiske kart ble godt mottatt. Kjærulfs geologiske kart over Osloregionen fra 1860 og 2. utgave av Brøgger og Scheteligs kart over Kristiania fra 1917 skal etter planen pryde veggene på Bergindustriens Fellessekretariat i framtida.