Interregionalt samarbeid om geoturisme

Image
Utsiktspunkt mot Folldal gruver.
Fra Folldal gruver: Geologien har gitt oss en rik industrihistorie og et flott naturlandskap. Geoformidling i turistnæringen kan bidra til større forståelse for geologiens rolle i samfunnsutviklingen og bidra til nye severdigheter på reiseruta.

Lar du deg forundre over majestetiske fjellandskap, merkelige steinformasjoner og historiske industriområder? Nå skal et norsk-svensk samarbeid styrke kunnskapen om geologiske fenomen og ressurser i midt-regionen gjennom geoturisme.

Prosjektet "Geoturisme i Midten" skal formidle kunnskap om geologien i Jämtland, Härjedalen og Trøndelag; en viktig merverdi for reiselivsnæringen i regionen.   

Image
Tine Larsen Angvik
Tine Larsen Angvik, seksjonsleder ved NGU
Tine Larsen Angvik, seksjonsleder ved NGU

- Geologien forteller historier om både jorden og livet på den; den legger grunnlaget for næringsliv og matproduksjon. Økt kunnskap gir økt forståelse for hvor viktig geologien er for vårt moderne samfunnsliv, og kan også samtidig gi fantastiske turopplevelser. Her treffer vi alle mulige målgrupper over tid og har en mulighet til å nå mange.  Flere er nok mer opptatt av geologi enn vi tror, men vet det ikke helt selv enda, sier seksjonsleder Tine Larsen Angvik, som leder prosjektdeltakelsen fra NGU sin side.  

I tillegg til ansatte fra NGU, består prosjektgruppen av deltakere fra Sveriges geologiske undersøkelse (SGU), Trøndelag Reiseliv AS, Jämtland Härjedalen Turisme og Geopark Indalsälven og er delfinansiert av Interreg Sverige-Norge, Region Jämtland Härjedalen og Trøndelag fylkeskommune. 

- Økt kunnskap om geologiens rolle vil gi mer dybde i opplevelsene og kan føre til en positiv utvikling som reisemål. Dette er en fin effekt av god formidling, sier Angvik.  

Gjennomføring 

Prosjektet i sin helhet skal registrere steder for geologisk arv og knytte dette til aktuelle reisemål. Dette er allerede gjort i Norge, derfor er NGU kun med som underleverandør av faktakunnskap når reiselivsdestinasjonene vil ta i bruk historiene i sin virksomhet. Ti steder i Norge og Sverige bli pakket og markedsført som geoturismeopplevelser. 

For å øke kunnskapen om geologien vil prosjektet arrangere en kunnskapshevende webinarserie, workshops av steder i løpet av prosjektets ulike faser. Det skal også utvikles en modell for kunnskapsutveksling innen geoturisme for å kunne tilby bærekraftige og spennende opplevelser for både lokalsamfunn og tilreisende.

Se også Explore Trøndelag.

Interregionalt partnerskap - geoturisme
Et bredt partnerskap står bak det interregionale samarbeidet.
Et bredt partnerskap står bak det interregionale samarbeidet.

Les også:

Nyhetsarkiv Meld deg på vårt nyhetsbrev