23. september 2010

Hva blir landets geologiske nasjonalmonument?

Hvordan ble det norske landskapet til med fjell og daler, strender og sletter, juv og steinformasjoner? I disse dager kåres det geologiske nasjonalmonumentet.

Hvilket sted forteller best en liten bit av den store historien om hvordan landet vårt ble som det er? Det er dette stedet som nå skal få tittelen «Geologisk nasjonalmonument».

Nominerte fra hele landet

Til sammen ti steder fra Bigganjarga i nord til Jomfruland i sør er plukket ut av en jury til å være med i finalerunden. I en periode har det norske folket gitt sine stemmer. Nå er avstemmingen avsluttet og vinneren blir presentert 19. oktober i programposten "Ut i naturen" på NRK1.

Geologiske severdigheter

Alle stedene som er med i kåringen skal vise det historiske i dagens landskap. Det er også viktig at alle turinteresserte skal kunne legge turen til dette stedet og lære noe nytt. Vårt nye geologiske nasjonalmonument skal kort sagt være en severdighet med historie.

Kåringen av vårt geologiske nasjonalmonument er et samarbeid mellom Norsk Geologisk Forening, Norges geologiske undersøkelse, GeoPublishing og Den Norske Turistforeningen.

Klikk her for å lese mer om finalistene

Finalistene på kartet

Jutulhogget i Alvdal kommune.Jutulhogget i Alvdal kommune i Hedmark. Foto: Halvdan Carstens

LekaLeka i Nord-Trøndelag. Foto: Halvdan Carstens