Helikopteraktivitet i fjellområder

Oversikt over hvor og når arbeidet skjer ser du her:
- 5.-13. august: Vestland, https://arcg.is/0iqnXW
- 23.-28. august: Vestland, More og Romsdal, https://arcg.is/00P0Pa0
- 14.-22. september: Vestland (Lærdal), https://arcg.is/14TWLD
- 3.-9. september: Troms og Finnmark, https://arcg.is/0yHzPr
- 14.-22. september: Innlandet, https://arcg.is/fb8eL
En detaljert oversikt er listet i vedlagte .pdf-fil.
På oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utfører NGU-forskere kartlegging av store fjellskred og ustabile fjellpartier i Norge. NVE har det overordnede ansvaret for statlige forvaltningsoppgaver innen forebygging av skredulykker.
Kartleggingen av ustabile fjellparti og store fjellskred foregår primært i høytliggende fjellområder, og inkluderer geologisk feltbefaring og muligvis periodiske bevegelsesmålinger med GPS og andre teknikker. Det blir i den forbindelse benyttet helikopter til frakting av utstyr og personell.
Det presiseres at NGU vil begrense både helikopter- og droneflygningen mest mulig, og at arbeidet blir utført så skånsomt som mulig. Det er mulig det blir foretatt landinger i et eller flere av de antatt ustabile fjellpartiene, se vedlagte oversikt.
Flere steder er umulig å nå til fots. Her bruker forskerne en drone (RPAS) til å ta bilder. NGUs drone veier under 1 kg. Forskere skal ikke fly dronen inn til verneområder, hvor det vanligvis kreves en spesiell dispensasjon fra naturmangfoldloven. Hensyn blir tatt til både menneskelig aktivitet og til beitedyr.
- NGUs kontaktperson for selve arbeidet i fjellene, er forsker Marie Bredal, tlf.: 73 90 41 15 / 488 69 422, marie.bredal@ngu.no
- NGUs kontaktperson for logistikk og samarbeid med kommunene, er seniorkonsulent Anne Liinamaa-Dehls, tlf.: 73 90 40 40, ald@ngu.no