14. oktober 2022

Heder til NGU-forsker

Tom Heldal og Thomas Addison.
Tom Heldal (t.h.) mottar Bergmannsstaven av styreleder Thomas Addison i Norsk Bergforening. Foto: Anette Granseth
Forsker Tom Heldal ved NGU er tildelt Norsk Bergforenings høyeste utmerkelse, Bergmannsstaven. Under Høstmøtet 2022 i hjembyen Bergen, ble Heldal hedret for sitt engasjement, og for sitt omfattende bidrag til naturstein og norsk bergindustri gjennom en lang karriere.

Bergmannsstaven tildeles kun meget verdige kandidater. Kriteriet for å få utmerkelsen, er en samlet ekstraordinær aktivitet over tid, til allmenn fremme for bergindustrien i Norge. 

I statuttene heter det at aktiviteten må gå ut over det som kan forventes av stillingen eller posisjonen som vedkommende innehar. Bergmannsstaven deles kun ut når styret finner verdige kandidater. 

Engasjert og kunnskapsrik

Tom Heldal smiler mens han tar bilde av en stein med fotoapparat ved en veiskjæring.

Her tar Heldal bilde av en stein ved en veiskjæring på Fosen i Trøndelag. Foto: Frank Haugan, NGU.  

I komiteens begrunnelse for årets tildeling heter det blant annet at «ord som engasjert, lidenskapelig, kunnskapsrik og inkluderende er gode karakteristikker».

«Årets kandidat er en bauta i norsk bergindustri og har sitt virke innenfor en del av bransjen som vekker følelser hos alle. Jobben har brakt ham til alle deler av verden, men vi kjenner ham best for ekstremt god lokalkunnskap», står det blant annet. 

Komiteen påpeker at Tom Heldal år etter år har framsnakket norsk bergverk i både inn- og utland, og at han er en utpreget ja-person.

30 år ved NGU

Videre skriver de: «Tom Heldal fungerer som et åpent og uendelig leksikon, og blir derfor et naturlig «oppslagsverk» for alle som har spørsmål innenfor fagfeltet. Han tar seg alltid tid til å svare ordentlig på det som kommer, og skulle det mot formodning være noe han ikke kan svare på der og da, tar det ikke lang tid før han har funnet ut av det.» 

Tom Heldal er utdannet ved Universitetet i Bergen og har arbeidet ved NGU i 30 år. Her har han i tillegg til forskervirket, vært både avdelingsdirektør og mellomleder.