8. april 2010

Geologi tenner turistene

Gråstein kan være gull verdt - også for reiselivet. Turisme basert på geologi er en næring i vekst, og nå skal det arrangeres en egen konferanse der bransjen kan utveksle tips om hvordan geologiske attraksjoner kan bli til klingende mynt i kassen.

I løpet av 10 dager har 25.000 mennesker tatt turen til vulkanutbruddet på Fimmvørduhals-vulkanen ved avsidesliggende Eyjafjallajökull på Island for å oppleve geologiske krefter på nært hold (Kilde: National Geographic). Så hvem har sagt at turister ikke er interessert i geologi?

I Norge jobbes det energisk med å lage reiselivsprodukter av vår geologiske historie. Selv om vi ikke kan skilte med så åpenbart dramatiske og eksplosive attraksjoner som Island, har vi nylig fått vår andre UNESCO-godkjente geopark. Den 23.mars ble Magma geopark i Rogaland medlem av det europeiske og globale geoparknettverket.

Flydalsjuvet GeirangerSPEKTAKULÆRT: Flydalsjuvet i Geiranger med Fjordsenteret nede til venstre i bildet. Foto: Stiftinga Geirangerfjorden verdensarv.Sammen med Norsk geologisk forening (NGF) og Stiftinga Geirangerfjorden Verdsarv arrangerer NGU konferansen Fra Gråstein til klingende mynt i Geiranger 31.mai-1.juni. Her møtes geoparker, nasjonalparksentra, museer, prisbelønte geologer og andre for å fortelle hvordan de formidler geologi til turister og andre interesserte.

Interessen for konferansen har overgått forventingene, men det er fortsatt plass til flere. Selv om påmeldingsfristen er gått ut, vil det være mulig å melde seg på. Praktiske opplysninger finner du på www.geologi.no.

I forbindelse med konferansen blir også utstillingen Ein verdsarv vert til åpnet i Fjordsenteret i Geiranger. Utstillingen er laget av NGU og viser hvordan det unike fjordlandskapet, på UNESCOs verdensarvliste, er dannet av geologiske prosesser.