
Når store geologiske problemstillinger skal løses lokalt, spiller fylkesgeologen en sentral rolle.
Rådgivning og koordinering av planprosesser knyttet til geofarer, mineralutvinning og overskuddsmasser er blant temaene som fyller en fylkesgeologs hverdag. I februar har fylkesgeologer fra hele landet deltatt på samling ved NGU i Trondheim for å utveksle erfaringer og finne samarbeidsmuligheter.
- Massehåndtering dukker opp gjentatte ganger, forteller Tord Andersen, fylkesgeolog i Vestfold.
Hans eget hjemfylke er Norges største produsent av naturstein, larvikitt. Men det betyr også at det blir store volum med overskuddsmasser som må håndteres.
- Det blir veldig voldsomt hvis hver kommune skal ta seg av massehåndtering, og det er heller ikke sikkert det er riktig å bare se innenfor sin egen kommunegrense. Her må man heve blikket og se det i større regioner, også på tvers av fylkesgrenser, sier Andersen.
- Det er tydelig med den samlingen vi har hatt nå at det er veldig stor interesse for samarbeid, at det er viktig å lære av hverandre og at vi bør utnytte hverandre bedre, legger Andersen til.
Styrker hverandre
Både fylkesgeologer og kommuner benytter kart og data fra NGU i sitt planarbeid. Gode møteplasser sikrer felles forståelse for hvilke data og karttjenester det er behov for.
- Vi har samme mål om å spre faktabasert informasjon og kunnskap om geologien; særlig aktuelt er tema som mineraler, massehåndtering og restprodukter fra vei- og tunellutbygging. Vi prøver å styrke hverandre og holde hverandre i loopen. Derfor er det viktig med gode dialogplasser, sier Henrik Schiellerup, avdelingsdirektør for ressurser og miljø ved NGU.
