18. mars 2010

Former fjordlandskap til FN-liste

Vestnorske fjordlandskap kan i løpet av året havne på listen over verdens natur- og kulturarv. - Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er svært velutviklede eksempler på klassiske fjord- og fjellandskap, fastslår forsker Øystein Nordgulen.
VILL OG VAKKER: Geirangerfjorden med de syv søstre - nå også på verdensarvlisten. (Foto: Edelpix)

Det er to vakre og særpregede fjordområder, på hver sin side av den mektige Jostedalsbreen, som omfattes av den norske søknaden til Unescos World Heritage List.

Vill og vakker
- Fjordene er unike i verdenssammenheng. De kombinerer landskapsutvikling fra siste istid og fram til i dag med en vill og vakker natur, sier forsker Øystein Nordgulen ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

- Dette er landskap som stimulerer folk til å forstå og nyte naturens egne undere, mener geologen.

I mer enn 150 år har både vitenskapsfolk, kunstnere og turister valfartet til norske fjorder for å oppleve det mektige landskapet. Tilsynelatende uforanderlig, men likevel med en voldsom evne til forvandling - gjennom fosser, isbreer, steinsprang, snøras, fjellskred og flodbølger.

- Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er blant de villeste og mest storslagne fjordene i verden, sa statsminister Kjell Magne Bondevik da regjeringen nominerte de to fjordene under begrepet "Vestnorske fjordlandskap" til Unescos liste.

Bondevik pekte blant annet på at samspillet mellom dramatisk natur og kulturpåvirkning gir store opplevelsesverdier i dette landskapet.

Aktive isbrelandskap
Øystein Nordgulen er enig. Han har vært prosjektleder for den geofaglige delen av søknaden. Under NGU-dagen om norske landskap i begynnelsen av februar, presenterte han deler av arbeidet med både poster og foredrag.

- Begge fjord- og fjellområdene er utmerkede eksempler på unge, aktive isbrelandskap hvor naturkreftene fortsatt viser seg fram. Men det er ikke bare dagens prosesser fjordene gir oss innblikk i. Fjordene skjærer seg dypt inn i landet og gir oss en unik mulighet til å studere berggrunnen i tre dimensjoner. Langs is-skurte og polerte fjellsider kan vi se spor etter utviklingen av urgamle fjellkjeder som ble dannet hundrevis av millioner år tilbake i tid. Dette gir bokstavelig talt en ekstra dimensjon til opplevelsen av naturen og landskapet, fastslår Øystein Nordgulen.

Norge på listen
Når Norge nå har nominert Vestnorske fjordlandskap, er det også lagt stor vekt på den biologiske og økologiske utviklingsprosessen, på fraværet av nyere tekniske inngrep utenfor tettstedene, og på det store innholdet av kulturminner i disse fjordområdene.

FNs enestående liste over verdens kultur- og naturarv inneholder 755 objekter i 129 land. Norge har i dag fem steder skrevet inn på listen, som administreres av FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (Unesco).

Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, Bergstaden Røros, helleristningene i Alta og Vega-øyene på Helgelandskysten, er alle skrevet inn som en del av verdens kulturarv. Dersom Vestnorske fjordlandskap når opp, blir dette det første norske naturobjektet på listen.

Unescos avgjørelse om Vestnorske fjordlandskap kan bli tatt i løpet av 2005.

Fakta:

  • Delområdet Geirangerfjorden omfatter 500 kvadratkilometer med Synnylvsfjorden, Geirangerfjorden, Norddal og fjellområdene øst til Tafjord - i Norddal og Stranda kommuner i Møre og Romsdal.
  • Delområdet Nærøysfjorden omfatter 550 kvadratkilometer med Aurlandsfjorden, Nærøyfjorden, Flåmsdalen, fjellområdene til Fresvikbreen i vest og Bleia i øst - i Aurland, Vik og Lærdal kommuner i Sogn og Fjordane, samt Voss i Hordaland.

Les mer:
Unesco

Kontaktperson ved NGU:
Forsker Øystein Nordgulen,
tlf.: 73 90 42 45, mob.: 95 05 46 24,
e-post: oystein.nordgulen@ngu.no