ExplOre NGU 25: Fra geologisk kunnskap til bærekraftig industri 

Image
Grace Howes og Peter Dodds fra Kingsrose
Grace Howe og Peter Dodds fra Kingsrose under ExplOre NGU.

Nylig samlet mineralindustrien og geologer seg på NGU-seminaret ExplOre NGU for å utveksle kunnskap om Norges geologiske ressurser.

Les også: Ny norsk mineralstrategi

Programmet, som gikk over to dager, var spekket med innlegg fra leteselskaper, gruveselskap og geoforskere som delte erfaringer, ambisjoner og harde fakta om Norges geologiske muligheter.

- Sammenliknet med de andre nordiske landene, har Norge hatt litt opphold i mineralindustrien de siste 40 – 50 årene. Det betyr at det er mindre datasett tilgjengelig, og at den geofysiske og geokjemiske dekningen er tynnere enn i andre nordiske land, forteller Peter Dodds, Exploration Manager i australske Kingsrose som har fått leterettigheter i Nord-Norge.

Nå er ambisjonen å undersøke potensialet for nikkel, kobber og kobolt, metaller som inngår i EUs liste over kritiske mineraler og som er nødvendige for moderne teknologi og fornybar energi .

- For oss betyr det at vi må fly og samle mye av den grunnleggende geofysiske og geokjemiske informasjonen selv. Sannsynligvis setter det oss tilbake noen år, sammenliknet med å jobbe i andre land, men det er også en fordel fordi vi får være først ute i disse områdene, forteller Dodds.

Norges ambisiøse mineralsatsing er kun i startfasen. Nå skal potensialet, som NGU kartlegger, undersøkes nærmere og mer detaljert. Det er her leteselskapene kommer inn.

- Norge har alle de nødvendige ingrediensene til å bli en stor leverandør av kritiske mineraler og ha en progressiv gruveindustri, men det er fortsatt mye arbeid som må gjøres for å oppmuntre og gjøre det lettere for selskapene å lete, forklarer Dodds.

En ny minerallov er ventet i år, og ble en stor snakkis i seminarpausene. Lovforslaget legger til rette for verdiskaping i mineralnæringen gjennom gode rammebetingelser for leting, undersøkelser, utvinning og avslutning av mineralvirksomhet.

Se lovforslaget på regjeringen.no

NGU i verdensklasse

De nasjonale geologiske undersøkelsene spiller en nøkkelrolle for leteselskap og mineralindustri som vurderer prospekter. Det er her basiskartleggingen av geologi og forekomster gjennomføres. Deretter gjennomfører private aktører i leteindustrien egne analyser og undersøkelser for å vurdere om forekomstene er drivverdige.

- Mange, ikke bare oss, har sagt under dette møtet at NGU er en institusjon i verdensklasse. NGU har gjort det enkelt for oss å etablere oss i Norge, takket være hjelpen, den åpne tilgangen til data, ekspertisen hos NGU, og geologene som kjenner berggrunnen og regionene. Dette er spesielt viktig for mindre selskaper som vårt. Da kan vi utføre tidlig «due diligence» og vurdere prosjekter uten å bruke for mye ressurser på å finne eller kjøpe gamle data, forteller Dodds og fortsetter:

- Det er noe industrien er veldig god på, men også områder hvor den trenger hjelp, og det er her nasjonale undersøkelser er så viktige, spesielt for å besvare vitenskapelige spørsmål og forstå det større geologiske bildet, avslutter Dodds.

Les også: Geologiske ressurser

Viktig møteplass

Dette er tredje år på rad at ExplORe NGU ble arrangert. Neste år vil det todagers brukerseminaret bli en del av den nye nasjonale konferansen Fundament. Men det skal ikke gå på bekostning av det etablerte formatet for dialog og utveksling.

- Det er viktig for oss å møte leteselskapene, de er viktige brukere av dataene våre. Å ha dialog med dem om kvalitet på våre data og tjenester er viktig slik at vi kan forbedre oss. Vi ser også at dette seminaret er en nyttig plattform hvor selskapene kan møte hverandre, dele erfaringer og holde hverandre oppdatert på pågående aktiviteter, forteller Kari Aslaksen Aasly, seniorrådgiver ved seksjon for mineralressurser ved NGU.

Se også: Fundament - Norges nye nasjonale møteplass

Les også:

Nyhetsarkiv Meld deg på vårt nyhetsbrev