EU-prosjektet GREENPEG: En milepæl for bærekraftig mineralleting

Image
Axel Müller, prosjektleder i GREENPEG under EU-prosjektets avslutningskonferanse i Trondheim.

Nye kartleggingsmetoder, bedre lokalforståelse, innovasjon og samarbeid er blant overskriftene når det fireårige EU-prosjektet GREENPEG ble avsluttet denne uken.

I løpet av prosjektperioden har 13 partnere fra industri, akademia og forskningsmiljø i Norge, Irland, Østerrike, Italia, Tyskland, Storbritannia, Spania og Portugal, samarbeidet om nye verktøysett for mineralleting.

Prosjektleveransen innebærer både nye metoder for kartlegging, nye modeller for analyser av geofysiske og geokjemiske data, og banebrytende teknologi. I tillegg har prosjektet utviklet retningslinjer for å ivareta klima og lokalsamfunn under geologiske kartlegginger.

- Den viktigste lærdommen er at innovasjon bare er mulig i team-arbeid. EU-prosjektet gir oss mulighet til å samle fagfolk med forskjellig kompetanse og erfaring rundt samme bord for å samarbeide om å ta ideer ut i praksis i løpet av fire år, forteller Axel Müller, prosjektleder for GREENPEG.

Les også: Nytt verktøysett for mineralleting

Mer miljøvennlig leting

Teknologi som solceller, vindturbiner og batterier er avgjørende for omstillingen fra fossil til fornybar energi, men det krever samtidig økt utvinning av metaller og mineraler. I dag domineres verdensmarkedet av et fåtall land der verdikjedene er omstridte og lite transparente.   

Med Covid-19-pandemien fortsatt i minne og nye geopolitiske utfordringer, retter EU blikket mot egne medlemsland for å etablere robuste og bærekraftige forsyningskjeder av kritiske råvarer gjennom Critical Raw Material Act (CRMA). Målet er å sikre råvaretilgang fra flere kilder, redusere avhengigheten av enkeltland, og fremme bærekraftig produksjon og sirkulær økonomi innen den europeiske mineralnæringen.

- Verktøykassen som leveres av GREENPEG-prosjektet skal sikre en mer effektiv og miljøvennlig leting etter kritiske mineraler og metaller i Europa og andre deler av verden, og bidrar dermed direkte til CRMA, forklarer Müller.  

Tilbyr kunnskap til industrien

I løpet av prosjektperioden har GREENPEGs konsortium konsentrert seg om metodeutvikling knyttet til kartlegging av pegmatitter. Denne magmatiske bergarten finnes ofte som årer eller diker i vertsbergarter som granitt eller gneis, og er en god kilde til mange av de kritiske mineralene verden trenger.

På feltarbeid i Irland, Østerrike og Norge gjorde forskerne viktige funn som vil effektivisere framtidig kartlegging av den mineralholdige bergarten. Nå skal kunnskapen som er opparbeidet gjennom prosjektet deles med industrien.

- GREENPEGs konsortium skal fortsette som GREENPEG ekspertgruppe og tilby kunnskap og service til gruveindustri for mer effektiv leting etter kritiske råmateriale, sier Müller.

Les mer om GREENPEG på prosjektets egne nettsider.

Dette er første EASA-sertifiserte helikopterbårne nesebomsystem for det europeiske markedet, utviklet gjennom GREENPEG-prosjektet.
Nyhetsarkiv Meld deg på vårt nyhetsbrev